• Největší pozornost věnujte listům, které obsahují velké množství chlorofylu, jenž působí protizánětlivě, povzbuzuje metabolismus, čistí krev a je účinným antirevmatikem.
• Odvar z kopřiv se používá v péči o vlasy, bojuje s jejich řídnutím, podporuje lesk, hustotu, je účinný v boji s lupy.
• Čerstvá kopřiva si zachovává vitaminy a léčivé látky, hodí se jako přísada do jídel, smoothie či salátů.
ČAJ
Jde o účinnou prevenci před chřipkou a působí močopudně. Listy lze nasušit a používat celoročně. V sezoně používejte čerstvé.
Postup: Do hrnce dejte listy, zalijte je vodou v poměru 1:2, jeden hrnek listů a dva vody. Přiveďte k varu, sundejte z plotýnky a nechte pět minut louhovat. Sceďte a dochuťte lžičkou medu.
ŠPENÁT
Potřebujete: 400 g listů i horní (měkké) výhonky z kopřivy, 50 g másla, 1 šalotku, špetku muškátového oříšku, sůl, pepř, vodu.
Postup: Listy nasekejte na větší kousky. Na pánvi rozehřejte máslo a osmažte nadrobno nakrájenou šalotku, přidejte listy kopřivy a podlijte trochou vody. Směs za občasného míchání vařte deset minut, dochuťte solí, pepřem a špetkou muškátového oříšku. Hodí se jako příloha, nebo podávejte s bramborem 14 a volským okem.
KOPŘIVOVÁ POLÉVKA
Potřebujete: 200 g listů i horní (měkké) výhonky z kopřivy, 500 ml zeleninového vývaru, 250 ml 12% smetany ke šlehání, 1 cibuli, 2 brambory lžíci másla, sůl, pepř.
Postup: Na másle si osmahněte cibuli a přidejte na kostičky nakrájený brambor. Po minutě vše zalijte vývarem a nechte vařit do změknutí. Mezitím si myjte kopřivy a nadrobno je nasekejte. Vhoďte je do vývaru a už dále polévku nevařte. Vše rozmixujte ponorným mixérem, zjemněte smetanou a dochuťte solí a pepřem.
PESTO
Potřebujete: 150 g listů i horní (měkké) výhonky z kopřivy, 50 g sýru Granna Padano, 1 lžičku himálajské soli, 50 g piniových oříšků, 5 polévkových lžic olivového oleje .
Postup: Oříšky nasucho opražte na pánvi, do mixéru vložte kopřivy a zlehka rozmixujte. Přidejte oříšky a proces zopakujte. Přilijte olej a mixujte minutu. Poté přidejte sůl, nastrouhaný sýr a opět mixujte. Jestliže bude směs příliš suchá, přilijte lehce oleje.
Nakládané pickles. Okurková chuťovka bez zavařování.