Ačkoli z lesa neustále nosí plné koše kačenek, podle Jiřího jde letos o slabší průměr.  „Letos je to hodně o místech. Na mnoha lokalitách to pomrzlo, ale tam, kde se držela sněhová peřina déle, tak jich je dost,“ vysvětluje houbař, který radí hledat hlavně pod osikami s větší vrstvou opadaného listí.

Je to o štěstí...

Letos už podle Jiřího Dubce objevila kačenky spousta lidí, kteří je nikdy před tím nenašli. „Je to spíše o štěstí. Většinou si člověk jde třeba jen odskočit a natrefí na ně. Rostou v takovém tom křoví, kam normální člověk nevleze, pokud ovšem nepotřebuje nutně na WC. Pak, když už ví, kde a v čem hledat, tak to jde samo,“ popisuje.

S kačenkami do Třebíče

Sám má kačenky moc rád, ale jak přiznává, skoro vždycky něco ze svého nálezu i rozdá. „Většinou lidem, kteří je nikdy neměli možnost ochutnat. Jednou za rok s sebou beru kamaráda z Vyškova, který je téměř slepý a sám by je hledal jen těžko. A včera jsem vezl kačenky paní Luďce do Třebíče,“ vysvětlil Jiří s tím, že ji zná pouze z houbařské diskuze.

Paní Luďka, která kačenky nikdy nenašla ani nejedla, byla dárkem mile zaskočena. „Dnes jsem dostala jeden z velmi vzácných darů,“ pochválila štědrého dárce a Blesku prozradila, jak kačenky připravila. „Orestovala jsem je na másle, sůl, pepř, nakonec smetana a medvědí česnek.  Podávala jsem je s domácími nudlemi,“ dodala.

Porostou smrže

Na co dalšího se letos houbaři mohou těšit? V jarní sezóně třeba na smrže. „Vše nasvědčuje tomu, že by se letos mohlo dařit smržům. Ty jsou méně časté než kačenky a jsou u nás v republice asi nejdražší tržní houbou. Bohužel ale někteří prodejci zneužívají toho, že běžný člověk nepozná rozdíl mezi kačenkou a smržem, a vesele se prodávají i kačenky,“ vysvětluje Dubec.

Ty se ovšem prodávat nesmí, protože někteří jedinci jsou na ně alergičtí. „Vyvolávají silné bolesti břicha a zvracení,“ potvrzuje houbař, který sám zná deset lidí, kteří proto kačenku českou nemohou konzumovat.

A kdy podle zkušeného houbaře můžeme očekávat první várku hřibovitých? Už brzy! „Start by mohl být dobrý, co se týče hřibů dubových, kovářů a křemenáčů, ty se dají nacházet běžně už od poloviny května. Pak už bude záležet jen na tom, jaká bude vláha,“ dodal Jiří Dubec.

Jedlé houby najdete nejen nad zemí, ale třeba na kmenech stromů nebo dokonce pod zemí. 

Fotogalerie
13 fotografií