Zdroj »céčka«
● I když brambory nepatří mezi potraviny s vysokým obsahem vitaminu C, jsou jeho významným zdrojem, protože jsou častou součástí našeho jídelníčku. V obsahu »céčka« hraje roli jak odrůda brambor, tak i jejich skladování a úprava.
● Skladováním ztratí po 3 měsících 46 % céčka, po půl roce až 68 %. A pokud dáte oloupané brambory do studené vody, přijdete o 54 % »céčka«, které v nich je. Když je vložíte do vařící vody, tak brambory ztrácejí 38 % z obsahu vitaminu. A když brambory uvaříte ve slupce, snížíte ztráty »céčka« o polovinu.
Nejlepší je neloupat
Brambory je lepší před vařením pouze omýt, ale neloupat. Díky slupce vstřebají méně vody než oloupané brambory a zachovají si i prospěšné látky jako vitamin C. Po uvaření nechte brambory vychladnout a poté slupku oloupejte. Ale například u raných brambor je slupka tenká a bohatá na vlákninu, takže je lepší ji konzumovat.
Brambory v mikrovlnce?
Pokud tolik času na vaření brambor nemáte, poslouží vám i mikrovlnka – v té jsou hotové už za 6 až 8 minut. Dejte 2 středně velké brambory do nádoby vhodné do mikrovlnky, přidejte 2 lžíce vody a zapněte mikrovlnku na 6 – 8 minut na nejvyšší výkon.
Perfektní čas
Aby se brambory nerozvařily a daly se dobře oloupat, musí se vařit správnou dobu. Ve vodě na sporáku je uvaříte za 12 – 30 minut, ale samozřejmě záleží na velikosti.
Zachrání vás kmín
Nebezpečné mohou být zelené a silně naklíčené brambory. Nejvyšší koncentrace solaninu je právě v okolí klíčků (oček) a v nazelenalé slupce. Vybírejte proto vzhledné, zralé a nezelené brambory bez klíčků. Pokud brambora přece jen trochu malých klíčků má, důkladně je odstraňte – vykrojte. A při úpravě brambor používejte kmín, který škodlivé účinky solaninu eliminuje.
Jsou jedovaté?
I když brambory obsahují cenné minerální látky (např. draslík, mangan, fosfor, hořčík), jsou v nich toxické látky, jako je solanin. Jeho koncentrace roste vlivem světla, tepla a délkou skladování.
Na velikosti záleží
Brambory vařte na mírném plameni pod pokličkou. Doba varu záleží na velikosti brambor, proto vaříte-li brambory v celku, vybírejte podobně velké hlízy.
Které potraviny by vám neměly chybět v lednici? Především ty, které jsou co nejméně – ideálně vůbec – průmyslově zpracovány.