Tajná nahrávka

Útočníci tvrdí, že napadli váš počítač a disponují vaší choulostivou nahrávkou, kterou hodlají zveřejnit, pokud nezaplatíte. E-mail se tváří, že přišel z vaší vlastní adresy.

„S podobnými e-maily se setkáváme pravidelně a v různých obměnách. Dříve převládaly anglicky psané zprávy, nyní převládají ty s takřka bezchybnou češtinou. Jde ale o masovou spamovou kampaň, kterou můžeme vidět v soukromých i pracovních e-mailových schránkách. Zároveň jde o podvod, neboť žádnou nahrávkou útočník nedisponuje, a proto není důvod žádné výkupné platit,“ popisuje Robert Šuman, vedoucí výzkumu v české pobočce společnosti Eset.

Tip: Prohlédněte si odeslanou poštu. Kdyby útočník skutečně z vaší adresy něco poslal, našli byste tam daný e-mail.

Nedoručený balíček

Kurýr nemohl doručit zásilku a v přiloženém dokumentu je proto třeba potvrdit vaši adresu. Podobné e-maily se zavirovanou přílohou jsou při současné oblibě e-shopů čím dál populárnější.

Tip: Jestli jste si nic neobjednali, rovnou to hoďte za hlavu. Jestli ano, zásilkové společnosti umožňují sledování balíčků. V e-mailu nic neproklikávejte, ale jděte na webové stránky dané společnosti, najděte vyhledávání zásilek a zadejte číslo balíčku, o kterém je v e-mailu řeč.

Dopis z banky

Na vašem účtu je podezřelá aktivita, přihlaste se. Jakmile po vás bude chtít banka cokoliv přes e-mail, zpozorněte. Odkazy v e-mailu mohou vést na stránky, které se jako bankovní pouze tváří a ve skutečnosti útočníkům rovnou nadiktujete heslo ke svému účtu.

Tip: Banky e-maily k podobné komunikaci s klienty nepoužívají. Jestli jste na pochybách, zda se skutečně něco neděje, využijte telefonní infolinku banky nebo navštivte pobočku a zeptejte se.

Testy na covid-19

Přišly vám výsledky testů na covid-19 e-mailem? Pak zpozorněte. I ty dnes využívají internetoví vykukové. Tvářili se už jako Všeobecná fakultní nemocnice v Praze i Fakultní nemocnice Plzeň.

Tip: Nereagujte na zprávy z jiné nemocnice, než kde jste na testech byli, a v případě pochyb tam nejdřív zavolejte.

Zachovejte klid a pátrejte

Podobné e-maily nejčastěji končí ve spamovém koši e-mailu. Jenže i spamový koš řada lidí pro jistotu kontroluje, a někdy takové e-maily dokonce i proklouznou do doručené pošty. Pokud na takovou zprávu narazíte a nejste si jisti, že se jedná o podvod, nejdříve zapátrejte na internetu. Většinou stačí zadat předmět e-mailu do vyhledávače.

Ty nejčastější podvody, které v současnosti hýbou vlnami českého internetu, najdete na stránkách hoax.cz. Pomoci odhalit podvodné e-maily a stránky vám může i aktualizovaný prohlížeč, antispamový filtr a antivirus, který na ně může upozornit.

Pravý odesilatel

Nejčastěji podvod poznáte tak, že adresa neodpovídá jménu toho, kdo vám píše. Najdete ji v ostrých závorkách vedle jména odesilatele, případně v řádku „From:“, když si necháte zobrazit hlavičku e-mailu.

„Bezpečné heslo nesmí být použito nikde jinde,“ říká bezpečnostní expert. Sám jich má šest set.

Video
Video se připravuje ...

„Bezpečné heslo nesmí být použito nikde jinde,“ říká bezpečnostní expert. Sám jich má šest set Markéta Volfová, Lukáš Červený