Skladujte v chladu

Předtím, než stromek ozdobíte v obývacím pokoji, ho skladujte v chladu. V teplém a suchém prostředí by měl být jen co nejkratší dobu. Vyhovuje mu venkovní teplota (terasa či balkon) nebo jen mírně vyšší (chladná garáž, sklep).

Seřízněte kmínek

Řezaný stromek potřebuje pro svou krásu především dostatek vláhy. Aby ji mohl přijímat, odřízněte zhruba 2 centimetry z kmínku. Čerstvým řezem bude vodu nasávat snáz než starým řezem plným smůly. Pozor ale, abyste z kmínku neoholili kůru, potom by schnul naopak rychleji.

Kavkazské jedle mají bohaté a pravidelné větve.
Autor: www.kdyzsetomapodarit.cz

Dopřejte mu vláhu

Řezané stromky a stromky v květináčích vypijí během svátků až 5 litrů vody. Vodu byste jim měli dopřávat, už když čekají venku, a o to víc v teplém a suchém prostředí domova. Ideální jsou stojany se zásobníkem na vodu. Používejte výhradně odstátou nebo dešťovou vodu.

Daleko od topení

Stromek se většina lidí snaží odsunout někam do kouta, aby se kolem něj dalo chodit. Dost často přitom skončí příliš blízko radiátorů, což ho rychle vysušuje. Ideálně by měl být umístěn u okna a od zdroje tepla vzdálený alespoň 1 metr.

Speciální výživa

U řady prodejců vánočních stromků a v zahradnictví můžete narazit na speciální výživu pro vánoční stromky. Ta se dává jako roztok do stojanu a díky draslíku zaručí, že jehlice nezačnou ze stromku předčasně opadávat. Jiné složky zas zařídí, že voda ve stojanu nezačne páchnout.

Fotogalerie
3 fotografie

Vánoce se blíží: Jak jednoduše zabalit lahev?

Video
Video se připravuje ...

Vánoce se blíží: Jak jednoduše zabalit lahev?