Jak na skvělou vánočku, aby nebyla pro kočku? To poradí šéfkuchař pražské restaurace Salabka Petr Kunc (38).

Jaké suroviny jsou při pečení sázkou na jistotu?

„Používám tradiční suroviny, jako je hladká mouka, cukr, žloutky, kvalitní máslo, plnotučné mléko, droždí, rozinky a ořechy. Doporučil bych domácí vejce, nebo alespoň vejce z volného chovu.“

Na co si dát při pečení vánočky pozor?

„Každá mouka je jiná. Jedna absorbuje více, druhá zase méně tekutiny, a proto je vždy potřeba výsledné těsto upravit tak, aby nebylo moc řídké nebo husté.“

Šéfkuchař Petr Kunc s vánočkou přesně podle jeho gusta.
Autor: Salabka, scom

Je lepší si při finálním pečení pojistit vánočku špejlemi?

„Důležitější je právě mít správnou konzistenci těsta, protože když bude moc řídké, špejle to stejně nezachrání a vánočka se rozjede.“

Co je lepší, hníst těsto na vánočku ručně, nebo použít robota?

„Určitě bych doporučoval robota, vánočka potřebuje dobře promíchat a kuchyňský robot to určitě zvládne mnohem lépe.“

Budeme-li chtít dělat vánočku do formy, je potřeba jiný recept?

„Není třeba měnit recept, jediný rozdíl je, že ji nemusíte plést. Pro někoho, kdo teprve začíná s pečením, je to lepší a jednodušší varianta.“

Jaká by měla být podle vás ideální vánočka?

„Měla by mít křupavou krustu a vláčný vnitřek. Na tvaru moc nezáleží, důležitá je chuť, a především vůně, když ji vyndáte čerstvě upečenou z trouby.“

Tolik vánoček, kolik členů rodiny

Vánočka, štědrovka či calta patří na štědrovečerní stůl už od 16. století. V té době ji však mohli péct jen mistři pekaři a sloužila jako dar radním a šlechtě. Od 18. století ji už pekly i hospodyňky.

Tím, že je z kynutého těsta, má představovat rozrůstání majetku a prosperitu. Vánoček se peklo tolik, kolik měla rodina členů. Kousek dostával i dobytek. Aby byl zdravý.

Proč je vánočka spletená?

Svým tvarem připodobňuje vánočka Ježíška v povijanu a má být symbolem nového života a plodnosti. Navíc se věřilo, že její křížové pletení ochrání lidi u stolu před zlými silami. Kdysi se zapékala mince. Kdo ji našel, byl celý rok zdravý a bohatý.

Podívejte se, jak vánočku správně zaplést.
Autor: archiv Blesku

Přísná pravidla při pečení

Příprava vánočky podléhala přísným pravidlům. Hospodyně musela mít na sobě bílou zástěru, na hlavě šátek a po celou dobu zadělávání nesměla vydat hlásku! Během kynutí nesměly děti skákat, zato hospodyně musela vyskakovat co nejvýše, aby těsto dobře vzešlo. Pokud při pečení vánočka popraskala nebo se připálila, znamenalo to pro domácnost špatné znamení.

Symboly pramenů

Čtyři spodní prameny představují zemi, slunce, vodu a vzduch. Prostřední tři prameny znázorňují rozum, vůli a cit. A vrchní dva prameny značí lásku a vědění.

Originální vánočka podle Petra Kunce

Potřebujeme: ◗ 500 g hladké mouky ◗ 10 g droždí ◗ 20 ml plnotučného mléka ◗ 70 g másla ◗ 50 g třtinového cukru ◗ 4 g soli ◗ 40 ml žloutků ◗ 25 g rozinek ◗ 30 g mandlí na plátky ◗ cukr moučku na posypání

Postup: Droždí rozdělejte v malém množství mléka, přidejte trochu cukru a mouky a připravte kvásek, který nechte nakynout při pokojové teplotě. Do misky kuchyňského robota nasypte mouku, přidejte sůl, cukr a máslo pokojové teploty. Začněte míchat a zapracujte máslo do mouky.

Vánoce bez vánočky? Nemyslitelné...Do těsta také můžete přidat nastrouhanou kůru z chemicky neošetřeného citronu
Autor: Salabka, scom

Přidejte žloutky a nechte zapracovat do těsta. Přidejte mléko, kvásek a nechte dobře promíchat, až vznikne hladké těsto. Nakonec přidejte do těsta rozinky a ořechy a zamíchejte. Vložte těsto do mísy a nechte vykynout při pokojové teplotě (1 – 2 hodiny).

Potom přendejte na pracovní desku a propracujte. Těsto vložte do formy nebo zpracujte do jednotlivých pramenů a upleťte vánočku. Potřete rozšlehaným vejcem a nechte ještě před pečením chvíli vykynout. Pečte na 175° C cca 1 hodinu (dle velikosti a trouby).

Fotogalerie
4 fotografie

Naučte se vánočků ze šesti pramenů! Video recept zde: