Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Cukroví podle Toušlové nebo Kořena: Pečou „kafíčka“, sopky a „ožralky“!

/
  • Inspirujte se recepty slavných.
    16. prosince 2020 ● 05:00

    Stále ještě vám chybí nějaký ten druh cukroví na vánoční stůl? Inspirujte se recepty moderátorky Ivety Toušlové a jejích kolegů Vladimíra Kořena či Petry Eliáš Volákové.

  • 1.

    Mocca kolečka Ivety Toušlové

    Sice na sladké moc nejsem, ale mocca oválkům, kterým se někde hezky říká česky kafíčka, prostě neodolám. A vůbec nejlepší na nich je krém. Už jako malá jsem ho mamince potají ujídala z mísy, takže mě od ní musela odhánět. Možná právě odtud pramení moje nynější závislost na kávě.

     

    Maminka se je naučila péct od tatínkovy maminky, mojí babičky. Ostatně jako většinu vánočního cukroví. Babička Růženka totiž kdysi vedla cukrárnu a skvěle pekla i vařila. Spoustu receptů i nejrůznějších kuchařských fíglů a grifů mám od ní. Jen na vánočku jsem nebyla dost trpělivá, což mě, milá babičko, doteď mrzí. Protože tu tvoji dosud žádná nepřekonala…

    Inspirujte se recepty slavných.
    Autor: scom

    Suroviny: Na těsto: 210 g hladké mouky, 70 g moučkového cukru, 140 g másla, 50 g mletých oříšků, 2 žloutky, 20 g jemně mleté kávy, Na krém: 60 g másla, 80 g cukru, 1 žloutek trochu silné studené kávy, Poleva: 200 g cukru moučka 1 bílek 100 ml silné černé kávy

     

    Postup: Vypracujeme těsto a necháme v chladu odpočinout. Poté vyválíme a vykrajujeme oválky, nebo kolečka. Na vymazaném plechu upečeme při teplotě 170 °C dorůžova. Vychladlé slepujeme krémem, který si vyrobíme tak, že utřeme máslo s cukrem, žloutkem a kávou. Slepené cukroví ozdobíme polevou, popřípadě ještě oříškem.

    Inspirujte se recepty slavných.
    Autor: scom

  • 2.

    Kořenovic sopky Vladimíra Kořena

    U Kořenů se Vánoce nemůžou uskutečnit bez sopek. Peče je moje maminka a kromě skvělé chuti je to pro mě cesta do dětství. Stával jsem u černého plechu a dělal tyčkou od vařečky důlky do kuliček těsta. Všechno sladce předvánočně vonělo a pro dětskou duši bylo pečení sopek signálem, že Vánoce opravdu přijdou. Upečené cukroví se dalo do papírové krabice, do které nikdo nesměl, a čekalo se…

     

    Až přišel Ježíšek, spousta dárků a sopky dostaly příležitost pro explozi chutí. Nikdo tohle cukroví samozřejmě neumí líp než moje maminka. Požehnané Vánoce přejeme všem a sem tam nějaký zázrak!  

    Inspirujte se recepty slavných.
    Autor: scom

    Suroviny: 280 g másla, 380 g hladké mouky, 140 g cukru, 200 g mletých vlašských ořechů, 1 vejce, vanilka, 100 g spařených oloupaných mandlí na zdobení, rozehřátá čokoláda na zdobení, 100 g moučkového cukru na obalení

     

    Postup: Změklé máslo, vejce, mouku, cukr a mleté ořechy zpracujeme v tužší těsto a necháme 1 - 2 hodiny odležet v chladu. Potom z těsta tvarujeme kuličky, velké asi jako jsou skleněnky. Přeneseme je na plech s pečicím papírem a do každé uděláme důlek obrácenou vařečkou. Pečeme na 120 °C asi 20 minut, až jsou lehce dorůžova.

     

    Ještě horké je posypeme moučkovým cukrem. Když vychladnou, zdobíme tak, že namočíte oloupanou mandli spodní širší částí do teplé čokolády a lehce zapíchnete do připraveného důlku. Čokoláda ztvrdne a mandle pak nevypadne.

     

    Rumové kuličky: recept na snadné vánoční cukroví!

    Video
    Video se připravuje ...

    Rumové kuličky: recept na snadné vánoční cukroví 

  • 3.

    Ožralky Petry Eliáš Volákové

    Vánoce v naší rodině absolutně milujeme. Zdobíme vše, včetně stromečku již první adventní neděli, věříme na Ježíška i Santu a bez cukroví a jeho pečení, na kterém se podílí celá rodina, bychom si Vánoce asi neuměli představit. Každý má svůj nejoblíbenější druh, ale všichni máme rádi ožralky.

     

    Velmi jednoduchý recept, který jsme před lety získaly od jedné rodinné kamarádky. Ta k receptu ještě vtipně dodávala, že se při přípravě musí otevřít láhev vína - do těsta použít deset lžic a zbytek láhve vypít při pečení… 

    Inspirujte se recepty slavných.
    Autor: scom

    Suroviny: 1 máslo, 1 hera, 600 g hladké mouky, 10 polévkových lžic bílého vína

     

    Postup: Těsto zpracuji dohromady, zabalím do fólie a nechám v lednici několik hodin odpočívat. Čím studenější, tím lépe se s ním pak pracuje. Těsto rozdělím na několik částí, vyválím cca 2 mm silnou placku a vykrajuji libovolné tvary.

     

    My máme rádi drobnější cukroví, používáme kapkovitý tvar vykrajovátka. Peču na 170 stupňů asi 10 až 13 minut a ještě teplé obaluji v moučkovém cukru. Po vychladnutí můžete obalit ještě jednou, ale nemusíte.

     

    Vánoce se blíží: Jak zajímavě zabalit měkký a neforemný dárek?

    Video
    Video se připravuje ...

    Vánoce se blíží: Jak zajímavě zabalit měkký a neforemný dárek? 

Dnešní horoskopy