Které indicie by měly partnerům napovědět, že v jejich vztahu je po sexuální stránce něco v nepořádku?

Pro ženy je podezřelé, když jejich partner začne být náhle ohleduplný, sexuálně výkonnější, zkrátka zlepšuje v sexuálním životě kvalitu i kvantitu. Bývá to znamením nevěry. Pravděpodobně má ještě nějakou jinou ženu a snaží se to kompenzovat. Žena dokáže svou nevěru lépe maskovat. Nevěra její sex nijak nepoznamená.

Přicházejí k vám do ordinace častěji muži, nebo ženy?

Dříve přicházeli do sexuologických ordinací častěji muži, dnes se to vyrovnává, žen přibývá. Má to mnoho příčin, jednou z nich je zvětšující se ženská emancipace.

Jaké konkrétní potíže nejčastěji dnes trápí vaše pacienty?

Můžeme třeba mluvit o nějakém plošném jevu? U mužů přibývá poruch plodnosti a nedostatečné erekce. Je to způsobeno především stresovými situacemi, přepracovaností, kolizí povinností. Ženy si stěžují na nedostatečný zájem ze strany mužů. Místo sexu vysedávají u počítačů.

Nabízí se dnes množství přípravků na podporu sexuálního apetitu pro muže, ale také pro ženy. Kdy po takovém přípravku sáhnout?

Lidé si často pletou léky na podporu erekce s prostředky, které ovlivňují chuť k pohlavnímu styku. Ale chuť k sexu, často se taky nazývá libido, ovlivňují stovky různých životních situací, které vnímáme všemi smysly. A lidé se různí, každému se líbí něco jiného. Při užívání prostředků na zlepšení sexuálních funkcí (u mužů je to především podpora erekce) se chuť ke styku předpokládá. Ta tam musí být i bez takového prostředku, jinak by byl neúčinný. U ženy takovéto prostředky jsou zbytečné, protože tam erekce není zapotřebí. U ženy je obdobou mužské erekce pouze zvlhnutí genitální sliznice. A pokud není nebo je nedostatečná, pak stačí použít lubrikační gel.

Než sáhneme po podpůrných přípravcích – existují nějaká prvotní opatření?

Máte nějaké startovní rady pro ty, kterým to v milostném životě úplně neklape? V milostném životě to neklape většinou z důvodu poruchy mezilidské komunikace, malé ochoty vycházet tomu druhému vstříc a vlastního sobectví. Sexualita je pak jenom jakýmsi barometrem těchto vztahů. Vzájemnou toleranci nespraví žádné povzbudivé léky.

Jakou pomoc nabízí sexuolog, co od něj jako pacient mohu očekávat?

Každý sexuolog není jen lékař, musí být především psycholog. S největší pravděpodobností vám vysvětlí, že pohlavní styk není olympijskou sportovní disciplínou. Tady nejde o lámání nějakých rekordů, ale o pocit vzájemné důvěry a obětavosti. Básníci tomu zpravidla říkají láska.

Pokud se mnou partner odmítá sexuologa navštívit – je mi přesto rady či pomoci?

Žádný problém v partnerském vztahu není zaviněn jen z jedné strany. Léčbu je nutno podstoupit oboustranně. Nemá cenu se hádat, kdo za to může více nebo méně. Sexuolog vám to oběma vysvětlí, napřed každému zvlášť a potom oběma dohromady.

Existují nějaké „tabulky“, podle kterých lze určit, že ten který člověk je tzv. sexuálně zdravý, nebo naopak? Co třeba frekvence sexuálního styku, to bývá často zmiňovaný ukazatel...

Každý člověk je individualitou a každý má svůj sexuální temperament nadělený „sudičkami do kolébky“. Stejně jako jsou mezi námi jedinci pohlavně chladní, frigidní, existují také lidé nadmíru vášniví a sexu potřební. Na frekvenci pohlavních styků proto neexistuje žádná norma. Důležité je proto vzájemné přizpůsobení a vycházení si vstříc.

Na libido má vliv spousta věcí. Je skutečně pravda, že sex lze klidně provozovat i na smrtelné posteli? Nebo přece jen existuje nějaká hranice?

Pochopitelně v životě každého člověka s přibývajícími léty intenzita libida klesá. Ale ani tady neexistuje stejné pravidlo a stejná norma pro všechny lidi...

Dnešní doba se podepisuje na lecčems, má nějaký vliv i na sexuální vztahy?

Sexualitu samozřejmě zhoršují stresové situace, kolize různých povinností, obtížně splnitelné nebo nesplnitelné úkoly. A styl moderního života těmito nepříznivými okolnostmi oplývá. Primárním lékem je vypnutí všech komunikací a psychický odpočinek. Vím, že se to lehko řekne a hůře udělá, ale jiné cesty není.

A jakou má na sexuální aktivitu vliv životní styl – jídlo, pohyb?

Pochopitelně zdravou sexualitu příznivě ovlivňuje pravidelná životospráva, pestrá strava, přiměřený pohyb a vynechání škodlivin, jako je třeba kouření či alkohol v nadměrném množství. 

Loni na jaře vyšla vaše kniha Jak se žije padesátkám o ženách, které se přehouply přes tuto magickou věkovou hranici. Co se od té doby u vás literárně událo nového?

S docentem Ladislavem Hessem jsme vydali knihu Sex, drogy a násilí. Minulý týden jsem dokončil rukopis knihy Zvíře nadržené. Tím zvířetem je člověk a nadržení je pochopitelně sexuální. Počítám, že knížka vyjde někdy v březnu nebo dubnu 2020.

VIDEO: Babička si spletla umělé vaginy vnuka s ponožkami, natáhla si je na nohy