Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Pětina mladých Češek se při sexu nechrání. Expert vyvrací mýty o antikoncepci

Video se připravuje ...
Autor: ula - 
27. listopadu 2019
05:55

Mladé Češky začínají sexuálně žít dříve, než si odborníci mysleli. 20 % dívek se navíc při prvním styku nijak nechrání, což považují lékaři za alarmující. S tím souvisí i to, že spotřeba hormonální antikoncepce v Česku dlouhodobě klesá. Ženy se často bojí léky proti početí užívat, protože kolem nich panuje řada mýtů, jako např. že antikoncepce zvyšuje riziko rakoviny prsu, či že zkresluje výběr toho pravého partnera. Nejen o těchto mýtech hovořil v Epicentru Tomáš Fait z Gynekologicko-porodnické kliniky Fakultní nemocnice Motol.

Mnoho mýtů okolo antikoncepce tvrdí, že její užívání může zvýšit riziko rakoviny prsu.

„Studie, které toto ukazovaly, platily pro antikoncepci, která měla pětinásobnou dávku hormonů a to riziko bylo 1,1 % . Pro moderní preparáty to neplatí a hlavně antikoncepce snižuje o 50 % riziko rakoviny vaječníků nebo sliznice děložní,“ upozornil Tomáš Fait z Gynekologicko-porodnické kliniky Fakultní nemocnice Motol.

S tím souvisí i mýtus, že antikoncepce má vliv na vyšší výskyt rakoviny děložního hrdla. „Riziko je opět velmi malé, nicméně tento mýtus vznikl z toho, že při užívání pilulek proti početí se sliznice děložního hrdla mění a je náchylnější ke vstupu virů. Ale jak říkám, to riziko je minimální,“ uvedl Fait.

Zkresluje antikoncepce výběr toho pravého?

Mezi další mýty patří, že ženy, které užívají antikoncepci, jsou promiskuitnější. „Naopak, ženy, které ji užívají, jsou konzervativnější v hledání partnera,“ řekl lékař. Často se také hovoří o tom, že antikoncepce ničí chuť na sex.

„Ano, kombinovaná antikoncepce může ovlivnit psychiku, ale stačí vyměnit gestagenní složku. Naopak bych řekl, že chuť se zvyšuje, protože se zbavíte nechtěných obav z otěhotnění,“ uklidňuje ženy lékař s tím, že antikoncepce nesnižuje schopnost otěhotnět, pokud ji vysadíte, protože nijak vaječníky neničí.

„Velmi mě pobavil mýtus, že antikoncepce kazí ženě možnost vybrat si toho správného partnera, protože když berou antikoncepci, tak jim muži jinak voní. Ale na základě feromonů si vybírá partnera lýkožrout, ale ne člověk,“ vyvrací Fait s nadsázkou další mýtus.

Proč klesá spotřeba pilulek proti početí?

A je pravda, že antikoncepce ničí životní prostředí a mění rybám pohlaví? „Asi kdybychom to do těch ryb narvali, tak ano, ale na znečištění životního prostředí má antikoncepce skutečně minimální vliv, více škodí plasty,“ dodává lékař.

Nicméně spotřeba antikoncepce v Česku dlouhodobě klesá. Podle Faita je to tím, že část žen přechází na nitroděložní tělíska. „A můj osobní dojem je, že lidé se obecně odklání od sexuality a přesouvají se do virtuální reality, ale nemám to potvrzeno žádnými daty,“ myslí si Fait.

Podívejte se na celý rozhovor zde:

Video Epicentrum: V Česku klesá spotřeba antikoncepce, mohou za to mýty? - Blesk TV
Video se připravuje ...

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

dama_s_kosou ( 27. listopadu 2019 08:56 )

Chranit pri sexu by se meli hlavne volici SPD a ANO.
Nicmene v Nemecku zacina byt nejlepsi antikoncepce peprovy sprej.

Eva4321 ( 27. listopadu 2019 07:48 )

Brala jsem AC od 18 do 28 let a žádný negativní dopad nebyl. Ale holt asi nejsem lýkožrout - ten pobavil . Jinak se pod vyjádření doktora podepíši, i když mě nikdo neplatí!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa