Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Královna podzimní kuchyně: Dýně! Poradíme, jak se v nich vyznat a co z které uvařit

/
  • Správně uložené dýně vám vydrží až do jara.
    23. října 2019 ● 08:46

    Malé, velké, tlusté, tenké, oranžové, zelené i bílé – dýní je nepřeberné množství a co je nejlepší – všechny lze zužitkovat. Poradíme, který druh se na co hodí.

  • 1.

    Dýně hokaido

    Patrně nejrozšířenější druh dýně u nás. Její výhodou je, že se při přípravě nemusí loupat, jen řádně umýt. Její chuť je jemná, má ale dost semínek.

     

    Je ideálně pro dietní stravu – má totiž minimum kalorií. Nejlépe se hodí jak příloha k masu. Můžete ji ale vyzkoušet i zapéci s bramborami, do slaných koláčů nebo do ní udělat nádivku z mletého masa a zapéci v troubě.

    Dýně hokaido
    Autor: tchiboblog.cz

  • 2.

    Máslová dýně

    Jak název napovídá, chutná po másle, navíc má příjemnou nasládlou chuť a hlavně málo semínek. Je tak ideální na polévky, nejrůznější pyré a kaše ale třeba i na výrobu marmelád. Dobře také poslouží jako příloha k masu a zamíchat ji můžete třeba do těstovin. Nebojte se ji i grilovat, i tak chutná báječně.

    Dýně máslová
    Autor: tchiboblog.cz

  • 3.

    Dýně mantova

    Je nejchutnějším druhem dýně, pojmenovaná je podle města Mantova. Když se sklízí, má temně zelenou barvu, ale nechává se „dojít“ až se barva změní na šedavě zelenou. Rozkrojená je sytě oranžová, výhodu je, že skroj zaschne  a nekazí se.

     

    Nemusí se loupat předem, nejlepší forma přípravy je ji celou dát do trouby na 200 stupňů a podle velikosti ji péct 15–20 min. Pak ji snadno oloupete a můžete připravovat podle další potřeby. Hodí se na dušení i pečení, lze ji využít jako samostatnou přílohu, zapéct s masem, použít do těstovin či rizota.

    Dýně mantova
    Autor: tchiboblog.cz

  • 4.

    Špagetová dýně

    Říká se jí tak proto, že po upečení se její dužina rozpadá na provázky, které připomínají špagety. A právě místo těstovin ji můžete použít, na chuti to vůbec nepoznáte. Chutná i jako zapečená nebo v salátech.

    Špagetová dýně
    Autor: tchiboblog.cz

  • 5.

    Lahvová dýně

    Když ji uvidíte, možná si vzpomenete na návštěvu nějakého muzea, kde byl tento plod vydlabaný a sloužil našim předkům jako nádoba. Dlabat ji můžete i dnes a rovnou ochutnávat. Jí se totiž syrová. Udělat z ní můžete salát, který je nejvíce podobný okurkovému. Přihodit ji ale můžete i do polévky, dá se dusit i grilovat.

    Lahvová dýně
    Autor: tchiboblog.cz

  • 6.

    Sweet dumpling

    Pokud jste na své děti dýněmi zatím nezapůsobili, tento druh může napravit reputaci. Je totiž báječně sladká, takže se hodí na dezerty. Výborná je zapečená s tvarohem a trochou skořice nebo z ní můžete udělat sladkou přesnídávku či koláč.

    Sweet dumpling
    Autor: tchiboblog.cz

  • 7.

    Dekorační dýně

    Jsou malé, takže se bezvadně hodí pro podzimní dekorace. Ale pokud je chcete ochutnat, není problém. Stačí je seříznout, vydlabat, naplnit libovolnou nádivkou, a strčit do trouby. Servírování jídla v malé dýni je samo o sobě efektní.

    Dýně slouží také jako krásná podzimní dekorace.
    Autor: Botanická zahrada hl. m. Prahy

  • 8.

    Podle čeho vybrat dýni

    Dýně si vždy vybírejte podle váhy a stopky. Čím těžší dýně je, tím méně bude obsahovat semínek. Stopka by měla být zdřevnatělá, ne hladká a zelená. Na povrchu dýně má být tvrdá a matná. Neporušená dýně vydrží až čtvrt roku.

    Zdroj: tchiboblog.cz

    Správně uložené dýně vám vydrží až do jara.
    Autor: shutterstock.com

Dnešní horoskopy