Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Uvařte si s kuchařkou »Světová« Kateřiny Winterové: Zkuste peprmintky, dýňovou roládu či Tikka kuře

/
  • Nová kuchařka herečky Kateřiny Winterové Světová
    21. října 2019 ● 11:24

    Herečka Kateřina Winterová (43) letos již posedmé přináší na obrazovku České televize svůj pořad Herbář, tentokrát s podtitulem Světový. S diváky se vydá na cestu za exotickým kořením a jednoduchými a zdravými recepty světové kuchyně.  A vy můžete neobvyklé chutě objevit i v její nové kuchařce.

  • 1.

    Dýňová roláda s karamelovou chutí

     

     1 roláda / 10 porcí

     

    Příprava: 45 minut + chladnutí (+ 45 minut navíc na pyré)

     

    Potřebujete: 180 g pyré z dýně Hokkaidó, 4 vejce, 180 g polohrubé pšeničné mouky, 1 lžičku prášku do pečiva, 1 lžičku mleté skořice, špetku soli, 100 g panely (sušené třtinové šťávy) + na posypání, 1 lžičku vanilkového extraktu, 1 lžíci citronové šťávy, 180 ml smetany ke šlehání.

     

    Postup:  Pokud nemáme připravené pyré, dýni rozkrájíme na díly, upečeme je v troubě rozehřáté na 180 °C doměkka, zhruba 30 minut, vyjmeme, necháme mírně zchladnout a dužinu rozmixujeme.

     

    Plech vyložíme pečicím papírem. Bílky vyšleháme na tuhý sníh. Mouku prosejeme do mísy a promícháme s kypřicím práškem, skořicí a špetkou soli. Panelu prošleháme se žloutky a vanilkovým extraktem a citronovou šťávou. Moučnou směs zapracujeme do prošlehaných žloutků, zvolna vmícháme sníh a těsto vlijeme na připravený plech. Uhladíme ho špachtlí a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 12 minut, až je těsto propečené, ale ještě péruje na dotek.

     

    Upečený korpus vyjmeme, posypeme trochou panely a zakryjeme vlhkou utěrkou. Obrátíme a sloupneme pečicí papír. Opatrně zarolujeme i s utěrkou a necháme zchladnout. Těsto se tak připraví na další plnění a rolování a nebude při něm praskat.

     

    Smetanu ušleháme na tužší šlehačku. Vychladlou roládu rozbalíme, potřeme šlehačkou, znovu zabalíme a krájíme na řezy.

     

    Tip Kateřiny:  Mám ráda netradiční sladké chutě a se zájmem ochutnávám a testuji různé cukry a sirupy. Ze zvědavosti jsem si koupila panelu, zvanou též rapadura. Jde o sušenou třtinovou šťávu, lisovanou z drcené cukrové třtiny, z níž není odstraněna melasa. Při sušení šťáva krystalizuje a podobá se tak strukturou cukru.

    Nová kuchařka herečky Kateřiny Winterové Světová
    Autor: Jiří Hroník

  • 2.

    Tikka kuře s dýní a koriandrem

    4 porce

     

    Příprava: 1,5 hodiny

     

    Potřebujete:  Na maso se zeleninou: 2 lžíce másla, 2 lžíce olivového oleje, 500 g brambor, 1 menší květák, 1 menší brokolice, 1⁄2 máslové dýně, 1 hrst čerstvého koriandru, 4 stroužky česneku, 1 lžíci červeného vinného octa, 1 kuře, sůl a čerstvě namletý pepř.

     

     Na Tikka pastu: 1 lžičku semínek římského kmínu, 1 lžičku semínek koriandru, 2 stroužky česneku, 1cm kousek zázvoru, 1 lžičku kajenského pepře, 1 lžíci mleté uzené papriky, 1 lžičku kurkumy, 2 lžičky koření garam masala, 1 lžičku soli, 2 lžíce rostlinného oleje, 2 lžíce rajčatové pasty, 2 červené chilli papričky, 1 lžíci strouhaného kokosu, 1 menší svazek koriandru.

     

    Postup:  Semínka římského kmínu a koriandru orestujeme nasucho na pánvi, až se rozvoní, a podrtíme je v hmoždíři. Česnek a zázvor oloupeme a všechny suroviny na tikka pastu rozmixujte najemno.

     

    Troubu předehřejeme na 180 °C. Hluboký plech vymažeme rozpuštěným máslem s 1 lžící oleje nebo jen olejem.

     

    Brambory oloupeme, pokud nemají hezkou slupku, jinak ji ponecháme, omyjeme je a nakrájíme na osminky. Květák a brokolici omyjeme, rozdělíme na růžičky a tvrdý stonek nakrájíme na kostičky. Dýni rozkrájíme na kostky. Stonky koriandru nasekáme na 2cm kousky (listy ponecháme na ozdobu ve studené vodě). Česnek oloupeme a ponecháme celé stroužky nebo nasekáme nahrubo. Zeleninu, koriandr a česnek zlehka osolíme, opepříme a promícháme s 1 lžící olivového oleje a octem a rozprostřeme na plech.

     

    Kuře pečlivě potřeme tikka pastou ze všech stran i zevnitř, položíme ho na mřížku nad pekáč se zeleninou a pečeme zhruba 1 hodinu doměkka a dozlatova. Občas ho obrátíme, zeleninu otočíme po půl hodině.

     

    Upečené kuře vyjmeme, necháme pět minut odpočinout, naporcujeme a podáváme se zeleninou s nahrubo nasekanými lístky koriandru.

     

    Tip Kateřiny: Kořeněný pokrm pandžábské kuchyně se v Indii podává jako předkrm s bílým masem nebo zeleninou. To jsme museli vyzkoušet, a tak jsme tikka pastu kombinovali s kuřecím masem i různými druhy pečených dýní. Chutná to báječně a naštěstí tikka pasta vydrží pár dnů v lednici.

    Nová kuchařka Kateřiny Winterové se jmenuje Světová
    Autor: Jiří Hroník

  • 3.

    Peprmintky

    Příprava: 1 hodina

     

    Potřebujete: 240 g strouhaného kokosu, 2 lžíce javorového sirupu, 1⁄2 lžičky mátové esence nebo dle chuti 2 lžíce kokosového oleje, 120 g kvalitní hořké čokolády (alespoň 70%).

     

    Postup:  Kokos rozmixujeme v blendru najemno. Přidáme javorový sirup, mátovou esenci a 1 lžičku kokosového oleje. Promixujeme dohladka a ze směsi tvoříme kuličky. Lehce je stlačíme uprostřed, aby vznikly bochánky o průměru 3–4 cm. Skládáme je na plech vyložený pečicím papírem a uložíme na 10 minut do mrazáku.

     

    Mezitím rozehřejeme čokoládu se zbylým olejem ve vodní lázni (mističku s čokoládou dáme na hrnec s vroucí vodou tak, aby se nedotýkala dnem hladiny).

     

    Studené bochánky napíchneme na vidličku a ponoříme je celé do rozpuštěné čokolády. Necháme je lehce okapat, položíme je na plech a opět necháme 10 minut zmrazit. Podáváme chlazené. V lednici vydrží 3 dny, v mrazáku 1 měsíc.

     

    Tip Kateřiny: Poprvé jsem čokoládky s mátovou náplní ochutnala u babičky. Z cest si přivezla zelenou krabičku, která vypadala jako od čaje, a v ní byly naskládané sáčky podobné čajovým. Z každého se vyloupla elegantní tenká plněná čokoládová placička. Tohle jsou peprmintky v mé úpravě.

    Nová kuchařka Kateřiny Winterové se jmenuje Světová
    Autor: Jiří Hroník

Dnešní horoskopy