1. ZALÉVEJTE MOTYKOU – nakypřená půda dokáže udržet více vody než ta udusaná. Při dešti či zalévání se do ní voda vsákne a nesteče po povrchu.

2. VYPLEJTE ZÁHONKY – zelení příživníci sice zadržují v záhonku vodu, ale zároveň ji odčerpávají rostlinám, které tam pěstujete.

3. MULČUJTE – tlustá vrstva organického materiálu na povrchu půdy zabrání odpařování vody i růstu plevelů. Levnější než ho kupovat, je využít odpad ze zahradního štěpkovače nebo drtiče.

4. VYUŽIJTE HUMUS – vrstva organického humusu drží vodu lépe než jílovitá či písčitá zem. Zásobárnu vlhkosti můžete vytvořit i z trouchnivého dřeva zakopaného pod zem.

5. CHYTEJTE DEŠŤOVKU – nenechte vodu odtéct z okapu zbytečně do kanálu. Jeden déšť vám tak může zalít zahradu hned několikrát. Nejdřív z oblaků, potom ze sudu.

6. ZALÉVEJTE VEČER A POMALU – sluneční paprsky mohou rostliny s kapičkami vody spálit a přes den se voda i rychleji vypařuje. Večer jí dáte dost času se vsáknout.

7. UDĚLEJTE STROUHY – na svažitých zahradách vytvořte po vrstevnici široké strouhy nebo stupně. Ty se při dešti naplní vodou, umožní jí vsáknout se hluboko do půdy a zabrání jí odtéct. Můžete je i naplnit materiálem, který zadržuje vodu.

8. SÁZEJTE STROMY A KEŘE – čím hlubší kořeny vaše zeleň má a čím více stínu vrhá, tím lépe drží vodu v zahradě.

9. NESEKEJTE – dlouhá tráva, neostříhané stromy a keře nebo i neupravené odkvetlé rostliny udrží v zahradě více vody než hladce střižená upravená zeleň.

10. BERTE VODU Z ŘEKY – máte u zahrady řeku nebo rybník? Pak vezměte kýble a konve a hurá pro vodu. Kdybyste si ale chtěli práci usnadnit čerpadlem, musíte žádat vodohospodáře o povolení bez ohledu na množství odebrané vody.