Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Cukráři ho milují, dietáři se před ním křižují! 5 mýtů o másle!

/
  • 19. února 2019 ● 06:00

    Máslo na jedné straně bývá synonymem pro domácí kuchyni a na máslové pečivo se nám sbíhají sliny, jen co na něj pomyslíme. Na straně druhé je ale považováno za postrach všech diet. Jak je to doopravdy?

     

  • 1.

    Obsahuje nasycené tuky a ty jsou nezdravé / Mýtus

    Mnoho let se tvrdilo, že nasycené tuky obsažené v živočišných tucích a tedy i másle jsou špatné pro naše zdraví. Považovaly se za hlavní příčinu onemocnění srdce, obezity, cukrovky. Nedávný rozsáhlý výzkum však zjistil, že šlo o velké zjednodušení. Fred Kummerow, který je považován za průkopníka ve výzkumu transmastných tuků a jejich vlivu na onemocnění srdce tvrdí, že malé množství je dokonce tělu prospěšné. Jako vždy platí i v tomto případě »všeho s mírou«.

    Autor: Archiv Blesku

  • 2.

    Máslo se hodí ke všemu / Pravda

    Samozřejmě záleží na chuti každého z nás, ale pravdou je, že máslo použijeme k přípravě slaných i sladkých pokrmů. Za téměř nepostradatelné lze máslo považovat při přípravě ryb, cukroví i některých dezertů.

    Autor: profimedia.cz

  • 3.

    Máslo lze uchovávat v mrazáku / Pravda, ale...

    Máslo můžeme bez potíží zmrazit. I šéfkuchaři tvrdí, že na výsledku to nikdo nepozná. Mléčný tuk je velmi stabilní, takže při správném skladování v mrazu vydrží třeba i rok. Potíž však nastává, pokud zmrazíme už jednou (či vícekrát) zmrazené a zase rozmrazené máslo. Takový to postup se především podle cukrářů odrazí na výsledné chuti. Jako čerstvé zkrátka máslo z mrazáku chutnat nebude.

    Autor: iStock

  • 4.

    Na smažení je nejlepší máslo / Mýtus

    Běžná másla obsahují zbytky vody (povoleno je až 16 %). Právě mléčné bílkoviny tvoří při vyšších teplotách různé látky, které nepříznivě ovlivňují naše zdraví. Pokud chcete na másle smažit, pořiďte si nebo sami připravte tzv. přepuštěné máslo ghí.

    Video: Jak udělat jíšku z másla a mouky

    Video
    Video se připravuje ...

    Jak udělat jíšku z másla a mouky 

  • 5.

    Máslo je nutričně cenné /Pravda

    Máslo patří mezí přírodní energeticky bohaté potraviny. Právě díky vysokému energetickému obsahu nasytí a pokryje energetickou potřebu organismu i poměrně malým množstvím. Najdeme v něm celou řadu významných vitaminů rozpustných v tucích především A, D, E a K.

    Autor: Profimedia

     Zdroj: Mlékárna Jaroměř

     

Dnešní horoskopy