Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Bačo, rozhodni! Kapustnica, nebo kyselica? 2 recepty na polévky ze zelí

/
  • Kterou máte nejraději?
    15. října 2018 ● 12:51

    Co vás ve stále chladnějším podzimním počasí spolehlivě zahřeje? Kromě šály, svetru a zapnutého topení také talíř s jídlem, ze kterého se kouří. Podzim volá po něčem hutnějším. Třeba po osvědčených polévkách ze zelí.

     

     

  • 1.

    Lahodná polévka chudých horalů

    Polévka ze zelí je oblíbená především v zemích střední a východní Evropy. V Německu se jí říká Krautsuppe, v Rusku ji znají jako šči a na Ukrajině jako kapusňak. Kysané zelí je totiž zdrojem mnoha vitamínů a zdraví prospěšných látek.

     

    Kyselica byla po staletí sytou a výživnou potravou chudých valašských horalů. Dnes je vyhledávanou krajovou specialitou. Jejím základem je to, co se nacházelo v každé chalupě: kysané zelí a brambory. A na přilepšenou se přidával špek nebo klobáska.

     

    „Jak pro kyselicu , tak i pro kapustnicu je důležitá kvalitní uzenina. Ta jí dodává chuť a grády. U kyselice je to spíše uzené, u kapustnice často pikantní klobása, třeba čabajka,“ dodává vyhlášený pražský řezník Vít Morkus.

     

    Autor: iStock.com

  • 2.

    Valašská kyselica

    Budete potřebovat: 3 větší brambory, 100 g slaniny, lžíci hladké mouky, 1 cibuli, lžíci másla, 400 g kysaného zelí, 1 klobásu, 50 ml mléka, 250 g zakysané smetany, 3 bobkové listy, sůl a pepř, 3 kuličky nového koření, lžičku kmínu.


    Postup: Brambory oloupejte, nakrájejte na kostičky a v osolené vodě vařte doměkka. V druhém hrnci poduste zelí i s nálevem a hrnkem vody. Přidejte koření a bobkové listy.

    Jakmile jsou brambory téměř měkké, přilijte je i s vodou k zelí. Orestujte na kostičky nakrájenou slaninu s cibulí. Přidejte na kolečka nakrájenou klobásu. V mléce rozkvedlejte mouku a přilijte do zelí a důkladně rozmíchejte. Přidejte slaninu s klobásou a vařte zhruba 15 minut. Odstavte z plotýnky, dochuťte zakysanou smetanou a solí a pepřem.

    Obě polévky u nás patří k nejoblíbenějším.
    Autor: Profimedia.cz

     

  • 3.

    Kapustnica pro půst i svátek

    Zatímco kyselica byla na Valašsku pokrmem nemajetných, slovenská kapustnica je pokrmem svátečním, nebo naopak postním. Postní kapustnica se podává na Štědrý den a neobsahuje maso, je zahušťovaná třeba haluškami nebo nastrouhaným bramborem. Největší rozdíl mezi kyselicou a kapustnicou představují sušené houby.


    Budete potřebovat: 1,5 kg uzených žeber, 3 bobkové listy, 4 kuličky nového koření, 3 l vody, lžíci vepřového sádla, 1 cibuli, 100 g slaniny, 2 lžičky mleté papriky, 700 g kysaného zelí, hrst sušených hub, 1 čabajku, 4 střední brambory, lžičku kmínu, hrst sušených švestek, sůl a pepř, lžíci medu, zakysanou smetanu a tymián na ozdobu.


    Postup:  Ve velkém hrnci dejte vařit uzená žebra, která zalijete 3 litry vody. Přidejte lžičku soli, nové koření a bobkové listy a vařte zhruba 3 hodiny. Vývar poté přeceďte a maso ze žeber oberte a nakrájejte. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky a dejte vařit do osolené vody s kmínem. Ve větším hrnci osmažte na trošce sádla slaninu a cibuli. Zaprašte paprikou, a jakmile se začne přichytávat, zalijte hotovým uzeným vývarem.

     

    Sušené houby zalijte trochou horké vody a nechte odstát. Celé přilijte k vývaru. Kysané zelí vymačkejte stranou do misky. Zelí nakrájejte, přidejte do vývaru a chvíli povařte. Klobásu nakrájejte na kolečka a spolu s uzeným masem přidejte do polévky. Brambory i s vodou rovněž do vývaru přidejte. Osolte, opepřete, podle chuti přilijte vodu z kysaného zelí. Chuť zjemněte medem. Nakonec přidejte nakrájené švestky a nechte prohřát. Podávejte se zakysanou smetanou a tymiánem.

    Obě polévky u nás patří k nejoblíbenějším.
    Autor: Profimedia.cz

Dnešní horoskopy