Srnec, jelen i divočák na talíři: Osvědčené recepty od šumavských myslivců!
-
Konzumace zvěřiny je nejen kulinářským zážitkem, ale i přínosem pro lidské zdraví! Divoká zvěř se živí potravou nalezenou ve volné přírodě, a díky tomu má její maso vysoký obsah vitaminů skupiny B, obsahuje i hořčík a tolik potřebné železo. Zvěřina je málo tučná a lehce stravitelná a zaječí, jelení a srnčí maso je i bohatým zdrojem nenasycených mastných kyselin.
- 1.
Srnčí závitky
Plátky masa z kýty naklepeme a potřeme česnekovou pastou. Přidáme plátek šunky a posypeme strouhaným křenem. Stočené závitky zabalíme do plátku slaniny, převážeme nití a na másle pečeme v troubě nebo remosce.
- 2.
Jelení krokety
Zvěřinu z krku nebo plecka umeleme se slaninou. Přidáme sůl, pepř a papriku a vše pořádně prohněteme. Necháme hodinu odpočívat v chladu a pak ze směsi tvarujeme placičky (cca 2 cm vysoké), které pečeme buď nasucho, nebo na másle z obou stran.
- 3.
Muflon na jehle
Maso z kýty nakrájíme na kousky a promícháme s marinádou (5 lžic oleje, mletý pepř, sůl, lžíce sekané petržele a máty peprné, plátky ze čtyř rajčat) a necháme v chladu den odležet v uzavřené míse. Pak napichujeme na grilovací jehly střídavě maso – rajče a pečeme na pánvi na sádle (30 g) a másle (60 g).
- 4.
Lovecké steaky z divočáka
Plátky kýty nebo svíčkové trochu naklepeme a prošpikujeme uzenou slaninou. Pokropíme rumem nebo žitnou, naskládáme na vrstvy a v uzavřené míse necháme ležet v chladu 4 hodiny. Pak osolíme, opepříme a posypeme drcenými jalovčinkami a pečeme na sádle obalené v mouce.