2. červen 2020
Svátek slaví Jarmil, zítra Tamara

Cukroví pro zdraví: I fitness nadšenci mohou sladké

/
  • Mlsejte zdravě...
    Mlsejte zdravě... (profimedia)
    16. prosince 2017 ● 06:00

    Celý rok cvičíte, počítáte kalorie, stravujete se zdravě, a Vánoce pak na vás zaútočí svými sladkými svody.  Odolat je těžké i pro největšího asketu. Pokud ale chcete provonět byt pečením, nebojíte se experimentů a chcete si aspoň trochu zamlsat, máme pro vás několik netradičních receptů.

  • 1.

    Pusinky z ovesných vloček a sušeného ovoce

    pusinky

    Budete potřebovat: 40 g kvalitního margarínu, 100 g jemných ovesných vloček Emco, 80 g směsi sušeného ovoce (meruňky, broskve, švestky), 1 vejce, lžička tekutého sladidla stévie nebo 66 g cukru

    Postup: Margarín rozpustíme na pánvičce, přidáme ovesné vločky a necháme je nasát tuk. Směs necháme vystydnout. Sušené ovoce (nejlépe v bio kvalitě, nesířené) nakrájíme na maličké kousky. Vločky smícháme s ovocem, přidáme vejce, cukr nebo sladidlo a vytvoříme kompaktní směs. Pomocí čajové lžičky tvoříme malé pusinky, které dáváme na pečící papír. Pečeme max. na 180 stupňů zhruba 20 minut. Záleží na typu trouby a výšce těsta. Upečené a vychladlé pusinky vložíme do barevných papírových košíčků.

     

  • 2.

    Mini rolky s chia a banánem v kokosovém těstíčku

    ....

    Sladká kokosová pochoutka pro hřejivé mlsání v chladných dnech.

    Budete potřebovat: 2 banány, 0,5 l oleje na smažení, 1 lžíci práškového cukru na posypání, RACIO Mini rolky rýže a chia semínka, 1 čerstvý kokosový ořech, 190 ml kokosového mléka, 5 lžic bramborového škrobu, špetku soli

    Postup: Kokosové mléko a bramborový škrob pečlivě rozmícháme se špetkou soli, abychom získali jemné těstíčko. Na špejli napichujeme kousky banánu, ponoříme do těstíčka a smažíme na rozpáleném oleji. Podáváme s hoblinkami čerstvého kokosu, s Mini rolkami a posypané práškovým cukrem.

     

  • 3.

    Dortíčky s banány a kokosem

    ....

    Budete potřebovat: 200 g mletých jemných ovesných vloček, 1 mleté vanilky (5 g), 2 čajové lžičky kypřícího prášku (5 g), 1 vejce, 150 g oloupaných zralých banánů, 40 g strouhaného kokosu, 100 ml mléka, 100 g třtinového cukru, 2 lžíce řepkového oleje, papírové košíčky

    Postup: Namleté ovesné vločky smícháme s vanilkou, kypřícím práškem a kokosem. Banány rozmačkáme a přidáme k vločkám. V mléce rozmícháme vejce, cukr a olej. Troubu si předehřejeme na 180 °C.

    Vytvoříme těsto, kterým plníme maximálně do 2/3 malé silikonové košíčky. Pečeně max. na 180 stupňů zhruba 20 minut. Záleží na typu trouby a výšce těsta. Zda jsou košíčky hotové, poznáme tím, že do středu košíčku zapíchneme špejli. Pokud se na ni těsto nelepí, je košíček hotový.

     

  • 4.

    Ořechy


    ....


    Budeme potřebovat: 150 g MANA prášku, 100 g rostlinného tuku, ½ balíčku pudinkového prášku, 50 g třtinového cukru (rozmixovat na moučkový cukr), 100 g mletých ořechů (nejlépe vlašské), dřeň z jednoho vanilkového lusku, 30 ml MANA oleje

    Postup: Nejprve smíchejte všechny sypké ingredience. Následně přidejte rostlinný tuk, dřeň z vanilkového lusku a MANA olej. Z této směsi vypracujte těsto. Ideálně takové, aby se co nejméně lepilo. Poté ho nechte alespoň hodinu odpočinout v lednici. Až bude těsto uleželé, naplňte jím formičky na ořechy. Pečte 10 - 13 minut na 160 °C. Ale pozor, každá trouba je jiná. Důležité je, aby byly ořechy upečené „do zlatova“.

    Tip: Hotové ořechy slepte burákovým máslem. Budete překvapeni, jak krásně zvláční.  A pokud si chcete extra dopřát, namočte je do rozpuštěné čokolády, a poté obalte drcenými ořechy či kokosem.

     

ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy