Perníčky

Aby perníčky získaly správnou konzistenci a změkly potřebují být až tři týdny v chladu - ideálně na balkoně chráněném před sněhem a deštěm nebo na méně vytápěné chodbě. Pokud jsou stále ztvrdlé, přidejte k nim krajíc chleba nebo rozkrojené jablko, které pustí vlhkost. Ale pozor, nemělo by se perníků dotýkat!

Sušenky

Jak jejich název napovídá, nejvíce potřebují sucho. Vhodné pro ně jsou jsou plastové nebo plechové krabice vyložené ubrouskem.

Linecké pečivo

Hotové cukroví skladujte v papírové krabici nebo v chladu. Když je budete uchovávat v lednici, vyložte krabici alobalem, aby cukroví nenatáhlo pachy od ostatních potravin.

Kokosky a pusinky

Pokud na Vánoce připravujete kokosky a sněhové pusinky, uschovejte je v papírovém sáčku. Nesvědčí jim plastové krabičky ani lednička. Toto nadýchané cukroví totiž ohrožuje přemíra vlhkosti.

Nepečené cukroví

Připravujte jej raději až těsně před Vánocemi. Určitě nechcete riskovat, že by se vám krém zkazil nebo tuk zežlukl. Toto cukroví jednoznačně potřebuje chlad. Uložte jej proto nejlépe do ledničky, pokud jej budete skladovat na v krabici balkoně, zakryjte ji ještě polystyrenem. Ochrání jej proti slunci i mrazu.

Netradiční ňamky na vánočním stole

Pokud máte chuť a čas ještě na nějaké vánoční pečení, máme pro vás dva lahodné tipy. Linecký koláč, který se kupodivu nedělá z lineckého těsta, a zdravé pohankové hvězdičky.

 

Linecký koláč

cukroví
Autor: archiv

Ingredience:

150 g másla – spíš studené + trochu navíc na vymazání formy

130 g moučkového cukru

180 g hladké mouky

100 g mletých lískových oříšků

1 vanilkový cukr

3 žloutky

1 lžička strouhané citronové kůry

1 lžička skořice

1 půlka lžičky mletého hřebíčku

1 špetka soli

250 g Ovocné směsi Linecká od Hamé

Postup:

Nejprve smíchejte všechny sypké ingredience - mouku, vanilkový i moučkový cukr, mleté oříšky, koření a citronovou kůru. Zamíchejte žloutky a propracujte. Teprve potom začněte zapracovávat máslo. To by mělo být spíš studené. Pracujte s ním rychle, aby těsto příliš nezměklo. Hotové těsto zabalte do igelitové fólie a nechte hodinu odpočívat v lednici. Ideální je, když si těsto připravíte den dopředu.

Z vychlazeného těsta odkrojte čtvrtinu a vraťte do ledničky. Ostatní vyválejte na tloušťku 5-8 mm a opatrně přeneste do koláčové formy vymazané máslem. My jsme použili formu o průměru 23 cm. Prsty zlehka urovnejte těsto ve formě a přečnívající okraje odkrojte. Spodek koláče na několika místech propíchněte vidličkou. Koláč vraťte na chvilku do ledničky a připravte si hvězdičky na ozdobení. Zároveň nechte předehřát troubu na 180 °C.

Zbývající část těsta rozválejte na půlcentimetrový plát a pomocí vykrajovátka vykrojte hvězdičky. Poté vyjměte připravenou formu s těstem z ledničky, naplňte Ovocnou směsí Linecká od Hamé a ozdobte hvězdičkami.

Takto připravený koláč vložte do trouby a pečte 30-40 minut dozlatova.

 

Pohankové hvězdičky

cukroví
Autor: archiv

Ingredience:

180g pohankové mouky

60 g másla

120 g cukru moučka

2 ks vejce

1 ks vanilkového cukru

20 g mletých mandlí

1 ks čokoládové polevy na potření

2 lžíce kakaa

1 ks Ovocná směs Linecká Hamé

Cukrářské posypky dle chuti

Postup:

Máslo nechte změknout a potom ho utřete s cukrem. Zašlehejte postupně vejce a potom začněte přidávat mouku smíchanou s kakaem a mandlemi. Hotové těsto zabalte do fólie a nechte ho aspoň hodinu odpočívat v lednici. Nejlépe až do druhého dne.

Těsto rozválejte na co nejslabší plát a vykrajujte hvězdičky. Dejte do trouby předehřáté na 170 °C a pečte zhruba 12 minut. Potom je nechte vychladnout.

Slepujte hvězdičky Ovocnou lineckou směsí. Vršek hvězdiček potřete čokoládovou polevou a posypejte cukrářskými ozdobami.

 

Zdroj: www.receptyschutí.cz