Za dárky v letošním roce utrácejí Češi víc než v minulých letech. Jen za dárky jsou české domácnosti schopny v průměru utratit 5500 korun. Pokud se připočítá i vánoční výzdoba, jídlo a stromeček, částka se vyšplhá v průměru na 9000 korun. To je o 1300 více než loni. Že utrácíme více, potvrzují i prodejci.

„Stoupá i hodnota jednotlivých objednávek. Zákazníci mají čím dál více v oblibě takzvané chytré hračky a inteligentní spotřebiče. Ať už se jedná o létající drony, či třeba vybavení pro chytrou domácnost. Obrovský zájem je o zábavu, virtuální realitu,“ popsal Blesku mluvčí internetového prodejce Mall.cz Jan Řezáč.

Kdo věří na Ježíška?

Děti do pěti let věří v 94 procentech tomu, že dárky nosí Ježíšek. Ve věku od 6 do 10 let na něj věří tři čtvrtiny dětí a po desátém roce už podle rodičů všichni vědí, že dárky dostávají od příbuzných.

Většina peněz pro děti

Dárky pro děti tvoří většinu, cca 70 procent všech plánovaných nákladů. Prckové do pěti let touží nejčastěji po hračkách nebo stavebnicích, po šestém roku věku chtějí moderní technologie. Od deseti let si většinou děti přejí peníze a oblečení.

Stromeček za 600 korun

Za symbol Vánoc, tedy za vánoční stromeček, lidé utratí průměrně 600 korun. Ten, kdo si kupuje živý stromek, vybírá: 38 procent Čechů jedličku, 37 procent smrček a čtvrtina borovičku. Minimálně v polovině českých domácností si lidé nadělí dárky pod umělý stromeček.

Dárek za čtvrt milionu

Výjimečné nejsou ani luxusní dárky, které si může dovolit jen málokdo. „Nad naše očekávání lidé projevili zájem o osmaosmdesátipalcovou (úhlopříčka 223 cm, pozn. red.) televizi Samsung za výprodejní cenu čtvrt milionu korun. Původní byla 549 990 korun,“ uvedl Jan Řezáč. Následují televize za zhruba o 150 tisíc nižší cenu a pak drahá elektronika jako fotoaparáty či herní PC sestavy.

Inspirace pro opozdilce

3171658:full:true:true

3171657:full:true:true

3171656:full:true:true

3171655:full:true:true

3171634:full:true:true

3171640:full:true:true

3171649:full:true:true

Průzkum vychází z top prodejů na Mall.cz. „Dále z dat naší vánoční kampaně, kam lidé anonymně zadávají, co by si přáli k Vánocům, a dále z informací od našich obchodních týmů, ktere jsou zodpovědné za jednotlivé kategorie,“ řekl mluvčí Jan Řezáč.

Co si nejvíce přejeme?

21 % oblečení

19 % knihy

17 % kosmetiku

13 % peníze

30 % nic konkrétního

Jaké dárky dáváme?

23 % peníze

65 % kosmetika

46 % oblečení

43 % knihy

Půl milionu Čechů neslaví Vánoce

Stromeček, kapr a koledy, zkrátka vánoční pohoda… Tak právě tohle nechává půl milionu Čechů úplně chladnými a Vánoce vůbec neslaví. Vánoční svátky ignorují podle výzkumu agentury GfK především rozvedení či ovdovělí senioři ve věku mezi 60 a 69 lety.

»Neslaviči « žijí nejčastěji v Praze. Vánoce tak v Česku slaví pravidelně 95 procent lidí. Mezi zvyky, které lidé dodržují v době vánočních svátků nejvíce, patří především návštěva příbuzných, zdobení vánočního stromečku nebo zpívání vánočních koled.

„Na půlnoční mši letos plánuje jít 31 procent lidí,“ uvedla mluvčí agentury Andrea Patočková. Lidé naopak budou posílat daleko méně pohlednic než dříve. Před 25 lety je posílalo 72 procent lidí, nyní už jen 28 procent.

Fotogalerie
1 fotografie