Ze všeho nejdříve je potřeba si vše dopředu naplánovat. Máte v podstatě dvě možnosti – buď můžete postupovat místnost po místnosti, například začít v ložnici, pokračovat přes pracovnu, dětský pokoj, obývací pokoj a skončit v kuchyni, nebo si úklid rozdělte podle druhu práce.

Tedy začneme čištěním oken, druhé pořadí přenecháme čištění a ošetření nábytku vně i uvnitř, čištění podlah v návaznosti na náročnosti povrchu, tedy třeba dřevěná podlaha je náročnější než dlažba či jiné moderní materiály.

Z těchto dvou metod doporučujeme spíše tu první, která je přehlednější. Navíc jí můžete kdykoliv přerušit, když přijde nečekaná návštěva. Usadíte ji do hotové místnosti a nebudete muset řešit, že si nemá kam sednout, když zrovna ošetřujete všechen nábytek v bytě.

Všechnu práci ale rozhodně nemusíte odvádět sami, zapojte klidně celou rodinu a rozdělte práci tak, abyste si u toho užili i trochu legrace a mohli si povídat. Vždyť nervozita, která nás při předvánočním období často přepadá, je nakažlivá a zbytečně nás stresuje před svátky rodinné pohody a klidu.

Na co při úklidu nezapomenout?

Větší čištění textilního zařízení (např. sedacích souprav, textilního čalounění na židlích nebo kobercích) raději ponechte odborníkům a jejich technice. Co byste ale neměli opomínat, je očištění topných těles. Zamezíte tak totiž víření prachu a bude se vám lépe dýchat.

Pokud už se v duchu obáváte, co bude s jídlem, které se nesní či nespotřebuje. Nezapomeňte se proto ujistit, že máte dost místa v mrazáku. A když už se tam budete dívat, rovnou ho odmrazte a zkontrolujte data spotřeby uložených zásob. Prošlé potraviny vyhoďte a místa bude hned dost.

Stejně se postarejte i o ledničku a nakonec vyčistěte i troubu, abyste v ní mohli upéct lahodné domácí cukroví a další dobroty, které k Vánocům patří.

Uklízejte bez chemie

Domácí čistič na keramické povrchy

Budete potřebovat: jedlou sodu, ocet

Pokud potřebujete omýt vanu, umyvadlo, dřez, troubu či jiný keramický povrch, stačí smíchat sodu s malým množstvím octa, vzniklou pastu nanést na houbičku a všechny nečistoty půjdou z keramických povrchů okamžitě dolů.

Domácí čistič skla

Budete potřebovat: ¼ šálku octa, ¼ šálku lihu, 1 lžíci škrobu, 2 šálky teplé vody, nádobu s rozprašovačem

Všechny 4 suroviny smíchejte v nádobě a důkladně protřepte. Používejte k čištění oken, zrcadel a skla tak jak jste zvyklí.

Fotogalerie
25 fotografií
Fotogalerie: Nejpříšernější vánoční rodinné fotky.…
1 fotografie
Fotogalerie: Nejkrásnější vánoční stromečky z celého světa
22 fotografií
Fotogalerie: Nejošklivější vánoční stromečky, jaké jste…
1 fotografie

Další články na Blesk.cz: