Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Aby vás Vánoce nezruinovaly: 7 tipů, kde seženete dárky za „pakatel“

  • Autor: ula - 
    15. 12. 2016
    05:40

    Vánoce? Na jedné straně svátky klidu a míru, které bychom si měli užít s našimi nejbližšími, na straně druhé oslava konzumu a urputných bojů za nákupními vozíky. Abychom udělali své rodině a kamarádům radost, často se neváháme vydat z peněz, a to navzdory tomu, že hodnota dárku by ve skutečnosti neměla být až tak podstatná, pokud ho dáváme ze srdce. Přinášíme vám 7 užitečných tipů plus nějaké rady navíc, jak pořídit dárky, aniž by vám vykrvácela peněženka.

  • 1.Dárky by neměly být středobodem

    Masivní vlna předvánočních reklam a marketingových kampaní lidem „nenápadně“, přesto velmi vtíravě, naznačuje, že kupa hodnotných darů k Vánocům prostě patří. Proto máte možná i vy pocit, že by byla ostuda, pokud by nadílka pod vaším stromkem nebyla dost bohatá. Je to ale pravda? Jen částečně. Středobodem Vánoc by neměly být pouze dárky, důležité je také navodit tu správnou sváteční atmosféru s pohádkami a cukrovím nebo se potkat s lidmi, na které třeba během roku nemáme tolik času, kolik bychom si přáli.

    Dárky by neměly být středobodem. Dárky by neměly být středobodem. | profimedia.cz

  • 2.Pozor na vánoční půjčky

    „Průzkumy z posledních let ukazují, že se mnoho Čechů v souvislosti s vánočními nákupy neváhá zadlužit. Před samotným sjednáním úvěru je důležité zvážit, zda by nebylo lepší se místo půjčky spíše uskromnit a nezatěžovat domácí rozpočet splátkami. Pokud je půjčka skutečně nezbytná, vyplatí se nepodcenit její výběr,“ doporučuje finanční specialista ze srovnávacího portálu Ušetřeno.cz Vojtěch Adam Rychlíček. „Lidé, kteří žijí od výplaty k výplatě a finanční těžkosti řeší každý měsíc, by na další zadlužování měli raději zapomenout, protože i zdánlivě drobný úvěr by je mohl dovést do dluhové pasti,“ dodává Rychlíček.

     

    Ať už vás během roku překvapily nečekané výdaje, které vám doslova udělaly čáru přes rozpočet, nebo za Vánoce zkrátka nechcete utrácet zbytečně moc peněz, existuje celá řada možností, jak udělat blízkým radost i bez hodin strávených v nákupním centru. Na internetu totiž existují portály, kde můžete sehnat celou řadu věcí zadarmo, případně za pár korun.

  • 3.Nevyhazujte to

    Nevyhazujto.cz je jedním z internetových portálů, kde se dá ulovit spousta zajímavých dárků zadarmo. Lidé tu často nabízejí téměř nové či nepoužité věci, ale i rarity, které jim celá léta ležely v nejodlehlejším rohu půdy. Narazit tu tak můžete na vše: od šicích strojů po babičce přes ručně vyřezávané dřevěné masky z Afriky až po ovocné čaje a vonné svíčky. Stačí mít při hledání trochu štěstí.

    Nevyhazujte to. Nevyhazujte to. | Profimedia.cz

  • 4.Vše za odvoz

    Na podobném principu fungují také stránky vsezaodvoz.cz. Při zhlédnutí prvních inzerátů si možná budete říkat, že tu lidé nabízejí jen samé zbytečnosti, ale když portál důkladněji propátráte, narazíte na hotové poklady, které jistě udělají vašim známým a kamarádům pod stromečkem radost. Vybraný předmět si jednoduše zarezervujete a následně se domluvíte s prodávajícím, kde si ho můžete vyzvednout.

    Vše za odvoz Vše za odvoz | Profimedia.cz

  • 5.Pro milovníky módy

    Milovníci módy budou ve svém živlu na serveru vinted.cz. Ten návštěvníkům jednak umožňuje vyměnit svůj starší a okoukaný kousek za jiný, a tak udělat radost sobě, ale také pořídit oblečení či módní doplněk pro někoho dalšího. Ten, kdo umí hledat, může pořídit i zcela nový nebo jen vyzkoušený oděv, boty nebo třeba šátek či kabelku za výrazně nižší cenu než v obchodě.

    Pro milovníky módy Pro milovníky módy | Profimedia.cz

  • 6.Dárek za odvoz

    Lidé se pořád něčeho zbavují. Něco letí rovnou do koše, jiné věci ještě poslouží třeba na chatě, ale některé musí, například kvůli stěhování, zmizet co nejdříve. Často proto putují na web darujizaodvoz.cz. Pokud na něm najdete něco, co vás zaujme, stačí jediné – domluvit se se stávajícím majitelem a pro danou věc si zkrátka dojet. Záleží jen na vás, jak dlouhý výlet je pro vás přijatelný.

    Dárek za odvoz Dárek za odvoz | Profimedia.cz

  • 7.Chytrá aplikace

    Pokud chcete jít s dobou, neměla by vám uniknout užitečná mobilní aplikace Letgo, kterou si můžete zdarma stáhnout na stejnojmenném webu. Prostřednictvím „appky“ můžete uzavírat obchody a nakupovat od lidí, kteří se kolem vás pohybují, a to bez volání, SMS nebo e-mailů. Třeba budete překvapeni a super kup pro vás náhodou připraví váš soused.

    Chytrá aplikace Chytrá aplikace | Profimedia.cz

  • 8.Sdílená doprava

    Nemáte čas vyzvednout objednaný dárek a nechcete zbytečně platit drahé poštovné nebo jste při přesunu k příbuzným něco zapomněli? Díky chytré aplikaci Zavezu.cz snadno najdete někoho, kdo má zrovna cestu kolem, navíc o náklady na dopravu se podělíte. Funguje to prakticky stejně jako spolujízda, jen se místo lidí přepravují balíky.

    Sdílená doprava Sdílená doprava | profimedia.cz

  • 9.Pokud psa, tak z útulku

    Že nejlepší „dárek“ je ten živý, vám potvrdí „11 z 10“ dětí. Ale proč pejska nebo kotě kupovat, když zvířecí útulky mají obyvatel až dost? Díky portálu nekupujadoptuj.cz se o problematice opuštěných živých tvorů dozvíte více. Snad nemusíme rodiče upozorňovat na to, že pořízení chlupatého kamaráda vyžaduje dostatek zodpovědnosti. Zvíře totiž rozhodně není věc, kterou můžete, až vás přestane bavit, jednoduše vrátit.

    Pokud psa, tak z útulku Pokud psa, tak z útulku | Profimedia

     

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi