Jak se vyrábí

Existují jen dva způsoby výroby šumivých vín:

1) Charmatova metoda - víno při ní podruhé kvasí ve větších nerezových
nádobách. Tak se získávají lehčí a svěžejší typy šumivých vín.
2) Metoda tzv. šampaňská neboli klasická - v tomto případě kvasí víno přímo v láhvích a každý produkt je tak jedinečný. V Česku se takhle vyrábí např. Bohemia Sekt Prestige nebo Château Radyně.

Po suchém nebolí hlava

Máte rádi sladké, nebo si hlídáte linii? V tom případě si musíte pohlídat, jestli je na
láhvi označení »Brut«, »Doux« nebo »Demi sec«. Nejsladší je doux, méně sladký je demi sec a nejsušší je brut nebo extra brut. „Suché sekty doporučuji pro ty, kteří si hlídají váhu, navíc po nich nebolí hava,“ vysvětluje sommelier společnosti Bohemia Sekt David Král.

Pro šampaňské platí přísná pravidla

Označením šampaňské se mohou pyšnit jen šumivá vína pocházející z francouzské oblasti Champagne. K jejich výrobě smí být použité pouze směsi odrůd Chardonnay, Pinot Noir a Pinot Meunier.

Střední Evropa miluje sekt...

Sekt je náš středoevropský název pro šumivé víno. Základ většinou tvoří cuvée, tedy směs maximálně tří odrůd vína. Najdou se ale i výjimky.

... a jak to mají jinde?

* Francie -Z Francie pochází také crémant. Na rozdíl od šampaňského se tak ale může nazývat jakékoli francouzské šumivé víno kvašené v láhvi. Francie je samozřejmě kolébkou pravého šampaňského.

* Itálie - Italové volí prosecco. Lehkost je hlavním znakem oblíbeného italského prosecca. Pro jeho výrobu se používá odrůda Glera.

* Španělsko - volí cavu. Cava je jakostní šumivé víno z vášnivého Španělska. Seženete jak bílé, tak růžové.

Jak správně otevřít láhev?

* Láhev pořádně vychlaďte, na 3 až 5 °C. „Teplota sektu při konzumaci má být 5 až 7 °C,“ radí sommelier Král.
* Zapomeňte na mrazák. Sekt by totiž dostal šok.
* Roztočte drátěnou sponu (agrafu) a sundejte ji z korkové zátky.
* Láhev držte nakloněnou v úhlu 45 stupňů.
* Uchopte korek do dlaně levé ruky a pravou rukou točte láhví jedním směrem až do uvolnění korku.
* Servírujte nejlépe do sklenek typu flétna, asi do jedné poloviny sklenky.