Iveta, Kuba, Emička a Ríša. Rodina, které se za poslední roky změnil život. A bohužel to nedopadlo dobře. Než tatínek od rodiny onemocněl psychickou chorobou depresivního typu spojenou s úzkostmi, bylo přitom vše v pořádku. „Byl to skvělý táta a velmi moudrý muž, který pracoval a o svou rodinu se velmi dobře staral. Poslední rok a půl byl ale velice náročný, protože Jakub nebyl schopný pracovat, takže se dostavily finanční potíže,“ popisuje rodinná známá Barbara Kozielová.

Nemoc vzala práci, byt i život

Neměl sílu fungovat, ztratil práci a rodina přišla o byt. „Přestěhovali se tedy už i s malým Ríšou k Ivetinu sedmdesátiletému otci na malou vesnici do společné domácnosti. Kubův psychický stav se i přes pobyty v nemocnici stále zhoršoval, a ač jsme se všichni snažili, nedokázali jsme mu pomoci,“ vysvětluje paní Barbara. Jakub si nakonec vzal život v polovině března a jeho odchod všechny velice zasáhl.

Kromě obrovské bolesti Ivetě a dětem ale zůstaly i velké finanční potíže. Iveta má v současné chvíli k dispozici pouze mateřskou, dále se vyřizuje vdovský a sirotčí důchod. Přátelé pro rodinu proto založili sbírku na dobročinné platformě Donio, která by jim měla pomoci do začátků.

Podpora přátel

„Všichni se jim snažíme pomáhat ve všech směrech, proto jsme se rozhodli pro formu sbírky, aby se Iveta mohla uklidnit alespoň, co se financí týče a měla možnost se znovu postavit na vlastní nohy. Potřebuje si udělat řidičák, protože ten u nich v rodině měl jen Kuba. Taky bude potřebovat nějaké bezpečné auto, aby mohla vozit děti do školky, k lékaři a na kroužky, protože bez auta je to na malé vesnici náročné,“ upřesňuje paní Barbara.

A ještě jedno přání by Ivetě její přátelé chtěli splnit. I přes nesmírnou tragédii, která je před měsícem potkala, se maminka svým dětem snaží být oporou a dělat jim hezké dny. Velmi by jí ale pomohlo, kdyby mohla začít znovu s novými vzpomínkami.

„Potřebovala by se přestěhovat do nově pronajatého bytu, kde by to pro všechny tři byl úplně nový začátek. Tam, kde teď bydlí, všude vyskakují vzpomínky a rozhodně se tam trauma nebude překonávat snadno,“ přemýšlí paní Barbara a dodává: „Kubův životní příběh nedopadl dobře. Ale my chceme, aby se i při bolesti, kterou teď rodina cítí, objevila taky trocha naděje. Děkujeme vám všem z hloubi duše za vaši štědrost a podporu.“

Jak pomáhá Donio?

Donio pomáhá měnit příběhy, na kterých záleží. Buďte s námi pro každou dobrost a dopřejte si dobrý pocit z darování pravidelně. Předáme 100 % vašeho daru.

Máte trápení?

Ocitli jste se ve zdánlivě neřešitelné situaci, myslíte na sebevraždu? Kontaktujte Linku první psychické pomoci (Cesta z krize) na čísle 116 123 nebo Linku bezpečí (Sdružení Linky bezpečí) 116 111, obě nonstop a zdarma.

 

Video
Video se připravuje ...

Úzkosti: Jak si poradit a co dělat? Videohub

Fotogalerie
7 fotografií