Minimum bílkovin

Bílkoviny jsou základním stavebním kamenem pro správné fungování těla. Pokud vám v jídelníčku chybějí, můžete mít častěji pocit hladu i zvýšené chutě na sladké. „Tělo se tímto způsobem snaží říct, že mu něco chybí. Většina lidí však nedokáže správně identifikovat co, a tak v konečném důsledku zkonzumuje mnohem víc jídla, než skutečně potřebuje, často navíc v nezdravé podobě,“ tvrdí výživová poradkyně Martina Weisserová. Vhodné je proto do jídelníčku zařadit libové kuřecí maso, tučné ryby, mléčné výrobky, luštěniny, tofu.

Mnoho cukru

Dalším důvodem hladu je nadměrný příjem sacharidů. „Jednoduché sacharidy zvyšují hladinu cukru v krvi a člověk je rychle stráví. Jejich nadměrný příjem může vést k náhlým výkyvům hladiny cukru v krvi, což má za následek rychlý nárůst energie, poté rychlý pokles a hlad se rychle dostaví,“ vysvětluje Weisserová. Dávejte proto přednost komplexním sacharidům, které jsou například v obilovinách či luštěninách. Trávíte je pomaleji, poskytují tak delší pocit sytosti.

Málo vlákniny

K oddálení hladu pomůže vláknina. Dospělý by měl denně zkonzumovat od 25 do 35 gramů. Mezi hlavní výhody konzumace patří udržení pocitu sytosti, podpora trávicího systému a regulace hladiny cukru v krvi. Mezi potraviny bohaté na vlákninu patří ovesné vločky, quinoa, celozrnné pečivo a těstoviny, hnědá rýže, luštěniny, ovoce a zelenina, která by měla být součástí každého jídla.

Nedostatečný pitný režim

Kdo by neznal přísloví, že hlad je převlečená žízeň. Věděli jste ale, že nedostatečný pitný režim opravdu zapříčiňuje častější pocit hladu? Voda je totiž klíčovým prvkem pro fungování těla, a pokud jí nemá dostatek, může způsobovat i častější pocit hladu.

Skutečný vs. emoční

„Hlad lze popsat jako souhru hormonů, biochemických procesů a fyzických reakcí. Skutečný hlad je ten, při kterém se potřebujete najíst, abyste si zajistili dostatečné množství energie pro tkáně,“ vysvětluje Martina Weisserová a dodává, že emoční hlad oproti tomu nastává, když máte na něco chuť, ale tělo známky hladu nejeví, například kručením v žaludku, nevolností, únavou a podobně.

 

Video
Video se připravuje ...

Zhubnout 10 kilo, to je magická hranice, na kterou se chce dostat velké množství lidí snažících se o zdravější životní styl. Co k tomu bude potřeba? .