Podle průzkumu GSK se ukazuje, že mnozí dospělí nad 50 let toto onemocnění velmi podceňují. Pojďme si proto vyvrátit některé mýty, kterými je tato choroba opředena.

  • PRVNÍ MÝTUS: PÁSOVÝ OPAR MOHU OD NĚKOHO »CHYTIT«

Pásový opar se nepřenáší z člověka na člověka jako jiná vzduchem přenosná onemocnění typu covid-19. Vzniká oživením viru varicella zoster, který už je v organismu přítomen. Ten způsobuje také plané neštovice, ve »spícím stavu« zůstává v nervovém systému a ve vyšším věku se »probudí«.

  • DRUHÝ MÝTUS: PÁSOVÝM OPAREM UŽ SE NENAKAZÍM, PROTOŽE JSEM HO UŽ JEDNOU MĚL

U většiny lidí se tak stane skutečně pouze jednou. Ale jsou jedinci, u kterých se onemocnění může opakovat i několikrát za život.

  • TŘETÍ MÝTUS: PÁSOVÝ OPAR MOHU CHYTIT OD NĚKOHO, KDO MÁ PLANÉ NEŠTOVICE

Pásový opar vzniká působením už zmíněného viru. Při prvním kontaktu se infekce projeví jako plané neštovice. Poté virus nadále zůstává ve »spícím stavu«. A když vlivem vyššího věku dojde k oslabení imunitního systému, pásový opar může propuknout.

  •  ČTVRTÝ MÝTUS: JE TO NĚCO JAKO OPAR NA RTU, NIC VÁŽNÉHO

Toto nemocnění je velmi nepříjemné i vážné. Je provázeno bolestí, svěděním a puchýřky a způsobuje i nevratné následky. Postihne-li například oční nerv, může dojít až k oslepnutí. Dalším následkem pásového oparu může být postherpetická neuralgie, při které nemocní mnohdy trpí dlouhodobou intenzivní bolestí.

Velmi nepříjemné je postižení trojklaného nervu, kde šlehavá bolest může být tak zásadní, že člověk uvažuje i o sebevraždě, protože před ní není úniku. Výjimečně může pásový opar způsobit i zánět mozku.

Příspěvky na účinnou vakcinaci

Pokud se chcete chránit proti pásovému oparu, nechte se očkovat, ideálně co nejdřív po padesátce. Dobrou zprávou je, že některé zdravotní pojišťovny na očkování významně přispívají. Je mezi nimi i ta vaše?

 

Video
Video se připravuje ...

Školkové infekce v plném proudu: Kolik nemocí je v normě a jak děti ochránit? Videoredakce ženských webů

Fotogalerie
4 fotografie