V pěti měsících klouček prodělal svůj první epileptický záchvat a tehdy jeho rodině začal kolotoč. V roce chlapce lékaři poslali na genetické vyšetření, které mu navždy změnilo život. „Tehdy se z diagnózy febrilních křečí stala diagnóza syndromu Dravetové. Mathimu byl nasazen lék na epilepsii a my začali zjišťovat, co nás vlastně čeká. Střídavě jsme se s manželem snažili nezhroutit, když nám doktoři předávali různé informace o těžkých postiženích, špatném fyzickém vývoji a mentální retardaci,“ popisuje jeho maminka Lucie Budjanská.

Život ohrožující záchvaty

Mathi má vadu v genu, takže léky jen tlumí projevy, ale neumí vyřešit příčinu. Syndrom Dravetové je navíc nevyléčitelný. U těchto dětí s epilepsií také hrozí náhlá neočekávaná smrt, což je pro všechny rodiče obrovský strašák.

„Dnes je Mathimu devět let a za tu dobu jsme ušli obrovský kus cesty, prodělali nespočet záchvatů. Ty často spouští velká přecitlivělost na teplotu, jak okolní, tak vlastní tělesnou, dále také únava, velké davy lidí a mnoho dalšího, objevují se ale také záchvaty bez zjevné příčiny,“ vysvětluje maminka.

Klučina navštěvuje mnoho lékařů – ortopedii, oční, dále chodí na ergoterapie, hipoterapie, canisterapie, které mu pomáhají po fyzické i psychické stránce. Pro jeho  vztah ke zvířatům a na doporučení neurologa jsou si rodiče jisti, že asistenční pes bude nedílnou součástí Mathiho života.

Mathias (9) z Brna trpí těžkým a vzácným onemocněním. Prožívá časté epileptické záchvaty, které ho ohrožují na životě.
Autor: archiv rodiny

„Mathias je úžasný a hodný kluk, který je neskutečný bojovník. Bohužel jeho zdravotní stav se momentálně zhoršuje, přes veškerou snahu se epilepsii nedaří dostat pod kontrolu, což ovlivňuje vše, co se v našem životě děje,“ popisuje paní Lucie, která pro svého syna založila sbírku na dobročinné platformě Donio.

„Peníze ze sbírky budou primárně sloužit pro pořízení asistenčního pejska a delfinoterapii. Věříme, že obě terapie pomohou našemu synovi pro jeho další život, vývoj a zmírnění projevů jeho nemoci. Bohužel na tyto terapie stát nijak nepřispívá a my nemůžeme pracovat na plný úvazek vzhledem k nutné péči o syna. Proto už není jiné cesty a prosíme o pomoc,“ dodává maminka.

Jak pomůže pejsek?

Asistenční terapeutický pes, který bude vycvičen organizací Asistenční psi z.s. by mohl Mathimu výrazně zlepšit kvalitu života. Tento psí pomocník bude vycvičen tak, aby pomáhal ke zklidnění při probíhajícím záchvatu, dokázal upozornit na blížící se nebo probíhající záchvat, což může synovi v jistých případech zachránit život. Dále také jako podpora, když upadá do bezvědomí, aby se nezranil při pádu. Pomůže také pro zlepšení jeho psychického stavu jako parťák a přítel.

Cvičení s delfíny

Delfinoterapie by pomohla po fyzické i psychické stránce vývoje. Studená voda je místo, kde může rehabilitovat, a tak zlepšovat senzomotorické funkce. Vliv delfínů na pacienty se záchvatovitými onemocněními je neocenitelný, v mnoha případech jsou nápomocní ke zmírnění počtu záchvatů nebo jejich trvání.

 

Video
Video se připravuje ...

Podstatné úkony první pomoci Videohub

Fotogalerie
6 fotografií