Poševní prostředí zdravé ženy je přirozeně kyselé. Jeho pH by se mělo pohybovat v rozmezí 3,8 až 4,5. Tato kyselost chrání před infekcemi a záněty, protože neposkytuje dobré podmínky pro růst bakterií a kvasinek.

Co ohrožuje kyselost

K zachování kyselosti vagíny přispívá soubor mikroorganismů (bakterií, kvasinek a virů) známý jako vaginální mikrobiom, který je ale velmi citlivý. Škodí mu stres, nezdravá strava, cukr, potraviny s dlouhou trvanlivostí a alkohol. Dále antibiotika a hormonální změny během menstruace, těhotenství a menopauzy. Proto jsou ženy těchto obdobích více ohrožené záněty močových cest a pochvy.

Co ještě narušuje vaginální mikrobiom:

● diabetes ● gynekologické operace ● zapaření ● oblečení z neprodyšných materiálů ● koupání v chlorované vodě ● vysoká psychická zátěž a chronický stres

Jakou roli hraje partner

Za kyselost ve vagíně může i sexuální aktivita. Sperma má zásadité pH a po sexu může dočasně snížit kyselost vagíny. „Proto by součástí sexu měla být toaleta a sprcha, aby se snížilo riziko infekce. Žena může navíc užít vaginální probiotika,“ doporučuje MUDr. Daniel Leško z Porodnické a gynekologické kliniky FN a LF Hradec Králové.

Prevence a péče

K udržení kyselého pH vagíny přispívá nahrazení parfémovaných sprchových gelů intimním mýdlem nebo pěnou s odpovídajícím složením, nošení spodního prádla z bavlny a zdravá strava se zastoupením kyselých potravin, jako jsou jogurty, kefíry či kysané zelí.

Diagnóza papírkem

Předcházet vzniku a návratu obtíží lze pomocí speciálních papírků pro měření vaginálního pH. Papírek se zavede do pochvy, a pokud hodnota pH překročí 4,5, může to znamenat bakteriální infekci, kterou doprovází šedý výtok s rybím zápachem.

Při hodnotách vyšších než 5 může jít o streptokoka skupiny B, stafylokoka nebo E.coli, pro které je typický nažloutlý nebo nazelenalý výtok s hnilobným odérem.

Kvasinková infekce pH nezvyšuje, ale žena při ní cítí svědění a pálení. Pokud má žena zvýšené pH, může použít volně prodejné přípravky. Pokud obtíže přetrvávají déle než 3 dny, je nutné vyhledat gynekologa.

 

Video
Video se připravuje ...

Porodník o novinkách pro těhotné: Jaká onemocnění a komplikace umíme odhalit a jaký věk je rizikový? Pavlína Horáková