Podle statistik průměrný Čech 8,5 hodiny denně prosedí, ale neaktivní chodidlo neodpočívá, jen přestává pracovat. „Chybí-li nám správný pohyb se zapojením celého těla a přidá-li se nějaké to kilo navíc, vše se na našich chodidlech projeví. Klenba se začne bortit, chodidla se oploští, případně se přidají problémy s vbočeným palcem, příliš vysokým nártem, patní ostruhou…. A jsme v začarovaném kruhu bolestí vznikajících ze špatné, nebo úplně chybějící péče o naše chodidla,“ vysvětluje Zuzana Rybářová.

 1. Pomoc pro palec

Postavte se tak, aby chodidla spočívala pod kyčlemi. Váhu soustřeďte na celou patu, palcový a malíkový kloub. Mezi palec a ukazováček si dejte malý míček tak, aby se prstce oddálily a palec směřoval rovně a dopředu. Variantou je také dát si kolem palců gumičku, chodidla oddálit od sebe a palce tak hezky dorovnat.

2. Ozdravný vějíř

Začněte opět ze základního nastavení chodidla – soustřeďte se na tříbodovou oporu na patě, palcovém a malíkovém kloubu. Zvedněte všechny prstce, váhu dejte na patu a chodidlo pokládejte na zem od jeho vnější strany, přes malíkovou hranu k palci. Prstce rozprostírejte pomalu, pečlivě, jakoby do vějíře. Každý položte zvlášť, hezky od sebe. A zopakujte to.

3. Ploska v ráji

Odšroubujte násadu koštěte, dejte si ji pod chodidlo a postupně promasírujte celou plosku.

 4. Chodidlo v posilovně

Dejte si ručník nebo jakoukoliv látku pod plosku a stahujte ji nejprve prsty k sobě, jako byste si ji „nahrabávali“, a pak ji zase dávejte prsty co nejdále od sebe.

 

Video
Video se připravuje ...

Fitness blogerka si rok neholí nohy! A nehodlá s tím přestat Youtube/BPŽ

Fotogalerie
5 fotografií