Uklidňovalo mne to. Podobně jako kuřák, jsem si svou libůstku nechtěla odpírat,“ přiznala. Tušila nicméně, že „za rohem“ na ni číhá cukrovka a další obří obtíže. Pak jí otekla noha. Bála se už vycházet ven. Zraňovaly ji pohledy či tiché posměšky okolí.

Pár dní před 30. narozeninami jsem se rozhodla, že si je ještě užiju. A pak…že jsem ještě mladá a byla by škoda svůj život takto zahodit,“ vypráví Markéta.

Spása? Žaludeční bypass a silná vůle

Na internetu zjistila, že by jí mohla pomoci bariatrická operace. Zaklepala na dveře brněnské SurGal Clinic. Index BMI měla v té době 69 (index tělesné hmotnosti – pozn. red.). „Morbidní obezita,“ měli jasno lékaři hned od pohledu. V Centru pro chirurgickou léčbu nadměrné obezity se lékaři rozhodli Markétu operovat. Zvolili moderní metodu laparoskopického bypassu žaludku. Povedlo se.

Sama si už zaváže boty

Rok po operaci je Markéta lehčí o půl metráku! Pod dohledem doktorů pokračuje dál, stále je ještě na hranici 3. stupně obezity. Ideální váhy 65 kilo asi nedosáhne, ale je z ní „nový“ člověk.

„Sama si zavážu boty. Místo jídla jsou mým kámošem procházky. Bolí mne toho čím dál tím méně. Najednou nejsem uťápnutá. Strašáky z hlavy vymizely. Nebojím se už jít mezi lidi. Můžu si už kupovat i menší čísla oblečení,“ usmívá se Markéta.

Fotogalerie
7 fotografií

Za rok je z Markéty nový člověk

Markétě se rok po operaci vrátilo sebevědomí, je prakticky bez léčby, odezněl i vysoký tlak. „A taky mě jako ženskou těší i občasná poznámka přátel: „to ani nejsi ty, sluší ti to,“ uzavírá svůj příběh mladá žena. Podle lékařů by mohla být inspirací pro zhruba 950 000 lidí, kteří v ČR trpí těžkou obezitou.

Anketa

Jaká dieta je podle vás nejúčinnější?

Dieta DASH
Veganská dieta
Přerušovaný půst
Atkinsonova dieta
Keto dieta
Paleo dieta
Krabičková dieta
Středomořská dieta
Flexitariánská dieta
Bezlepková dieta
Zásaditá dieta
Jiná

Bypass žaludku změní celé zažívání

Operace, která Markétu vrátila do života, se jmenuje žaludeční bypass. „Jde o nejúčinnější a pro mnohé lidi jediné možné řešení těžké obezity,“ řekl primář Centra pro chirurgickou léčbu nadměrné obezity Tomáš Paseka. Operuje se laparoskopicky, za dva tři dny jde pacient domů. Bypass změní nastavení zažívacího traktu tak, že posune napojení tenkého střeva na žaludek a tím sníží vstřebávání živin. Člověk pak ve výsledku hubne.

Během prvního roku fungování Centra chirurgické obezity v brněnské SurGal Clinic podstoupilo léčbu nadměrné obezity téměř 100 pacientů. Nejnovější bypass žaludku na klinice hradí pojišťovny.

Záchrana i pro diabetiky, ne však pro pijany

Obrovskou výhodou nového typu operace je, že obézním diabetikům vyřeší jejich cukrovku. Hladina krevního cukru klesá pár dní po zákroku. Dva roky po bypassu se 90 % pacientů obejde bez inzulínu a léčby diabetu. Operace je vhodná pro lidi s BMI nad 35. Není vhodná pro lidi s poruchami příjmu potravy, těžké kuřáky, alkoholiky a lidi, kteří mají velká očekávání a nemají doma podporu v rodinách.

Video
Video se připravuje ...

Kateřina Cajtamlová: Jak nastartovat hubnutí Videoredakce ženských webů