Možná to nebude o tom, že prevenci lidé schválně zanedbávají. Podle zjištění Blesku je obrovský problém dostat se na kvalitní oční pracoviště. Velké soukromé kliniky ve velkoměstech zájemce o prevenci hrazenou ze zdravotního pojištění rovnou odmítnou s tím, že prevenci neprovádějí, pouze operují. Nebo se tam vůbec nedovoláte. V nemocnicích a ostatních očních ordinacích zase nemáte šanci dostat rozumný termín, počkat musíte čtvrt i půl roku.

S věkem se zrak zhoršuje

Každoroční prevence je důležitá především v seniorském věku. U osob nad 60 let se mohou objevovat různá vážná oční onemocnění, u kterých je důležitá včasná diagnostika a zahájení léčby.

„Preventivní vyšetření zraku by neměli podceňovat ani lidé nad 40 let. V tomto období postupně začínají vidět špatně na čtení a zároveň od tohoto věku je důležité hlídat i nitrooční tlak, který je nejčastější příčinou vzniku zeleného zákalu. Čekací doba na termín komplexní preventivní prohlídky je u nás maximálně měsíc a půl,“ říká primář Radan Zugar z Očního centra Praha.

Vyšetří vás i v optice

I když budete na preventivní vyšetření na očním čekat, objednejte se. Nebo se obraťte na některé oční optiky, které vyšetření provádějí. „Zrak není jen o krátko- či dalekozrakosti. Existuje celá řada onemocnění, která mohou výrazně narušit schopnost dobře vidět. Jen v České republice žije přibližně 80 000 nevidomých a slabozrakých. Nepodceňujte proto péči o svůj zrak a dejte si ho vyšetřit odborníkem,“ doporučuje Kristýna Štěbetáková, optometristka společnosti Alensa.cz, kde si zrak můžete nechat odborně vyšetřit.

 

Video
Video se připravuje ...

Jak vidí pes? - MVDr. Alexandra Bulková Videoredakce ženských titulů