V životě rodiny se zničehonic a se zdrcující razancí objevila smrtelná nemoc. Karcinom plic patří polde lékařů k nelítostným zabijákům, bez léčby nechává jedince žít pouze několik měsíců. Zákeřnost plicního karcinomu spočívá především v tom, že o sobě dlouho nedává vědět, a když už se ohlásí, bývá většinou na vyléčení pozdě – a to dokonce ve více než 70 %. To je bohužel i případ pana Radka. Navzdory tomu, že byl svědomitý, o své zdraví se staral a chodil pravidelně na preventivní prohlídky.

„V červnu se ale ozvaly bolesti nohy a během pár dnů byl Radek hospitalizován s rakovinou plic a metastázami do páteře a nadledvinek. Byla zahájena léčba, ale zákeřnou nemoc se Radkovi ani lékařům porazit nepodařilo,“ vypráví rodinný přítel Petr Uhlík.

Paní Katka se svým mužem
Autor: archiv Kateřiny Procházkové

Radek boj o svůj život prohrál předposlední srpnový den po pouhých dvou měsících od sdělení diagnózy. A v životě Katky, zdravotní sestry, která se 25 let stará o těžce nemocné děti, nezůstal kámen na kameni.

Psychologové radí pokoušet se žít stejně jako dřív. Což je ale bez manžela, otce, kamaráda a jistoty v jednom – těžké. Je třeba naučit se vypořádávat nejenom s každodenními povinnostmi, o něž se doposud rodiče dělili, ale nyní na ně Katka zůstala docela sama.

Aby se život nerozsypal jako domek z karet...

„Především je však nutné svést nelehký boj s nemilosrdným světem materiálního zajištění, které je k výchově dvou malých dětí nezbytné. Hypotéka, nájem, platby energií, potraviny, školní potřeby. A pokud se zadaří, dopřát dětem, které se dodnes potýkají se zdravotními následky rizikových těhotenství a těžkých porodů, například nadstandardní lékařskou péči či nějaké to zpestření života,“ popisuje Petr Uhlík, který pro Katku a děti založil sbírku na dobročinné platformě Donio.

Do budoucna bude také pro Katku nezbytné udělat si řidičský průkaz, a nahradit tak otce rodiny, který zajišťoval návštěvy lékařů, větší nákupy nebo výlety. Vybrané finance tedy mohou zaplatit i tolik potřebný řidičák.

„Dostanou-li Katka a její děti v této akutně tragické situaci potřebnou „darovací injekci“, zabrání se nejhoršímu: Život se jim všem nerozsype jako domeček z karet a posbírají sílu začít znovu. Kdo kdy ztratil blízkého, ví, o čem je řeč,“ uzavírá Petr Uhlík.

 

Video
Video se připravuje ...

Velký start Blesk Ordinace v Písku: Davy zájemců o prevenci »léčil« i Michal David! Kateřina Baranová, Lukáš Červený

Fotogalerie
8 fotografií