Při kombinování doplňků stravy je důležité vědět, jaké látky obsahují a jak působí v těle. Některé suplementy (potravinové doplňky) se mohou kombinovat bez problémů, zatímco jiné kombinace mohou být nevhodné nebo dokonce nebezpečné. Obecně platí, že by měly být dodržovány doporučené dávky a není vhodné kombinovat více doplňků, které obsahují stejnou látku jako například vitamin C.

Poradí lékař i lékárník

„Jestli váháte, zda vámi vybrané doplňky stravy můžete kombinovat, poraďte se s odborníkem, například v lékárně nebo u lékaře. Byla by škoda si něčím, co nám má pomoci, naopak uškodit nebo nevyužít plný potenciál kýženého efektu,“ radí Mgr. Martina Šímová z České a slovenské asociace pro speciální potraviny.

»Céčko« a zinek ano

Mezi doplňky stravy, které je vhodné kombinovat, patří například zinek a vitamin C. Tyto látky společně účinně pomáhají posílit imunitní systém. Dále je pak vhodné kombinovat železo a kyselinu listovou – oba tyto doplňky stravy jsou důležité pro zdravou krvetvorbu a mohou být užívány společně v případě nedostatku železa nebo kyseliny listové. Tuto kombinaci by měly brát těhotné ženy.

Co je nevhodné

✔Pokud užíváte léky na potlačení imunity, nekombinujte prášky na ředění krve a přípravky s ginkgo bilobou nebo s echinaceou.

✔Jestliže užíváte léky na vysokou hladinu cholesterolu nebo léky na vysoký krevní tlak, není vhodné k nim jíst grapefruit a pomelo.

Dvouhodinový rozestup

Naopak obezřetní byste měli být například u vitaminů, které je nutné rozpustit v tucích. Jedná se o vitaminy A, D, E a K. Pokud byste si chtěli vzít všechny některé z nich) najednou, mohlo by to narušit vzájemné vstřebávání. Pokud potřebujete podpořit příjem vápníku a zároveň užíváte hořčík, měl by příjem těchto doplňků dělit rozestup minimálně dvou hodin. Totéž platí i pro příjem vápníku a hořčíku ze stravy – i v tomto případě se může jejich vstřebávání rušit.

Praktické rady před nákupem

1. Dávejte přednost výrobkům zavedených firem.

2. Nekupujte neznámé doplňky stravy na internetu.

3. Pozor na asijské produkty, může jít o falzum.

4. Nevěřte na zázraky, žádná pilulka nepomůže zhubnout 10 kg za týden!

5. Kupujte větší balení, ušetříte.

 

Video
Video se připravuje ...

Češi jsou závislí na lécích na bolesti i na spaní: Sehnat je není problém, varuje adiktolog Pavlína Horáková

Fotogalerie
3 fotografie