Hlávkovi tak krajský soud zmírnil o půl roku trest uložený plzeňským okresním soudem za šíření poplašné zprávy. Délka podmínky i povinnost se omluvit, nemocnici veřejně a přednostovi písemně, zůstaly. O lékaři ve videu, které mělo více než tři hodiny, tvrdil, že je „politicky zaháčkovaný, protože byl odměněn hejtmanem“.

Hlávkovi umožnila nemocnice navštívit na covidovém oddělení umírající matku, aby se s ní rozloučil. Hlávka požadoval, aby jí podali ivermektin (užívá se mimo jiné na vnitřní parazity a to i u zvířat) a isoprinosin (přípravek na zvýšení obranyschopnosti organismu při virových infekcích). Byl přesvědčený, že matce, která již nekomunikovala a byla ve vážném stavu, pomohou.

Tříhodinové video

„Na pokoji u matky natáčel ji i další pacienty a tvrdil jim, že na jejich onemocnění existuje lék, ale nechtějí jim ho podat. Tvrdil, že jsou ve fakultní nemocnici úmyslně zabíjeni lidé, jedná se o takovou důchodovou reformu," citoval z odůvodnění únorového rozsudku okresního soudu předseda odvolacího senátu. Hlávkova matka několik dní po návštěvě zemřela, on poté video zveřejnil. 

Podle znalkyně z oboru psychologie je Hlávka v opozici ke společenským normám, má problém s autoritami, nechce si přiznat, že něčemu nerozumí. „Stavěl se do pozice nejchytřejšího, který může radit lékařům. Péči o jeho matku nelze nic vytknout,“ uvedl předseda odvolacího senátu. 

Soudní kolečko

Soudy v Hlávkově případu rozhodovaly opakovaně. Nejprve si u plzeňského okresního soudu vyslech v loňském roce svobozující rozsudek. „Bylo zjištěno, že následkem jednání obžalovaného nedošlo k tomu, že by pacienti ve fakultní nemocnici nechtěli být hospitalizováni či že by pacienti chtěli nemocnici opouštět,“ uvedla tehdy soudkyně Lenka Prýcová.

Krajský soud v Plzni ale verdikt zrušil a věc se tak vrátila zpět na okres. Tam si Hlávka vyslech letos v únoru trest 2,5 roku se stejně dlouhou podmínkou. Okamžitě se odvolal a po odchodu z jednací síně tehdy naznačil, že rozsudek byl předem připravený. „Je to úplně jasné, celou dobu tam ten rozsudek seděl, celou dobu tam ten rozsudek byl na stole," řekl. Teď mu krajský soud délku trestu o půl roku pravomocně zmírnil. 

VIDEO: Konec roku 2022 a covidová hrůza v Číně.

Video
Video se připravuje ...

Covidová hrůza v Číně na konci roku 2022. Nemocnice praskaly ve švech. Reuters