Adámek začal mít velké problémy už druhý den po narození. Chlapeček z ničeho nic zrychleně dýchal, což vyděsilo maminku i lékaře. Ti ihned zjišťovali, co se děje, a další den měli jasno. U Adámka objevili vzácné propojení žilního a tepenního oběhu v mozku, kterému se říká cévní malformace.

Krvácení do mozku 

„Je to velmi vzácné, život ohrožující onemocnění. Proto musel chlapeček ihned na operaci, bez které by mohl umřít. Po operaci se u něho objevilo masívní krvácení v mozku, což se u tohoto onemocnění stává, a Adámek musel na další operace,“ uvádějí organizátoři pomoci pro Adámka ze sdružení Život dětem.

Dlouhé dva měsíce lékaři bojovali v nemocnici o jeho život a nikdo nevěděl, jak to dopadne. Pro rodiče to bylo hodně těžké období. Nakonec Adámek svůj boj vyhrál a mohl odjet s rodiči domů. Ani lékaři netušili, co všechno Adámka čeká, zda zůstane nehybně ležet v posteli zcela odkázaný na pomoc ostatních, nebo zda bude jednou chodit. Mamince doporučili cvičit Vojtovu metodu a časté speciální neurorehabilitace.

A úspěch se nakonec dostavil! „Adámek začal chodit, sice až ve třech letech, ale povedlo se to. Levou nožičku trochu tahá za sebou, ale maminka věří, že i to se časem zlepší. S mluvením je taky potíž, Adámek řekne pouze pár slov, protože nemoc narušila centrum řeči,“ vysvětlují ve sdružení Život dětem.

Hrozí i epileptické záchvaty

Maminka musí Adámka neustále hlídat, protože se nesmí uhodit do hlavičky. To by mu mohlo velmi ublížit. I proto má ve školce asistenta. Navíc mu hrozí epileptické záchvaty.

„Přes všechna trápení je rodina vděčná, že Adámek tento svůj náročný osud zvládl. Vždyť na začátku lékaři vůbec nevěřili, že z Adámka vyroste usměvavý, šikovný kluk, který toho tolik zvládne. I rodiče se budoucnosti nesmírně obávali. Ale dneska věří, že jednou se jejich syn o sebe sám postará,“ dodávají organizátoři dobročinné sbírky podzimní Srdíčkové dny, která pomůže nejen Adámkovi, ale i dalším nemocným dětem.

Podzimní Srdíčkové dny

Život dětem o.p.s. zahajuje v pondělí 19. 9. tradiční podzimní Srdíčkové dny, veřejnou sbírku na pomoc rodinám s vážně nemocnými dětmi.  Těm organizace pomáhá už dlouhých 22 let. Opět vyrazí do ulic měst dobrovolníci, aby lidem nabídli sbírkové předměty, tentokrát magnetky se zvířátky, různobarevné propisovací tužky a přívěsky ke klíčům s baterkou. Tváří podzimních Srdíčkových dnů je právě malý Adámek. Více informací ZDE.

 

Video
Video se připravuje ...

Epicentrum: Infektolog Milan Trojánek o covidu, neštovicích i antibioticích Pavlína Horáková

Fotogalerie
7 fotografií