Obrovská tragédie se stala v květnu před dvěma lety. Lukášek odjel s maminkou a tatínkem za babičkou a dědečkem na zahrádku. V plánu bylo natírání plotu, který se měl poté postavit kolem bazénu.

„Lukášek si hrál s prarodiči a rodiče natírali plot. Protože byl odmalička velmi čiperný, v nestřeženém okamžiku se sám vydal na průzkum k bazénu. Prarodiče si toho bohužel nevšimli, a tak Lukášek v zápalu nadšení do bazénu spadl a začal se topit,“ uvádí nadace Život dětem, která pomáhá Lukáškově rodině.

Tělíčko v bazénu

Když prarodiče zjistili, že vnouček není v jejich blízkosti, začali ho okamžitě společně s jeho rodiči hledat. Jejich cesta brzy vedla k bazénu, ve kterém však už Lukášek ležel bezvládně na hladině. Tatínek pro Lukáška okamžitě skočil, vytáhl ho a maminka zahájila resuscitaci a dědeček s babičkou zavolali záchranku. I když sanitka dorazila za pět minut, ještě nějakou dobu trvalo, než chlapečka oživili a začalo mu zase srdíčko tlouct.

10 dní v umělém spánku

Následovala rychlá cesta do Fakultní nemocnice v Ostravě. Stav Lukáška byl velmi kritický. V umělém spánku strávil deset dní a dýchal jen díky plicnímu ventilátoru. Bojoval o každý další den svého života!

„Po odpojení od ventilátoru a následném probuzení lékaři zjistili, že bohužel vůbec nic nevidí, ani jeho ručičky a nožičky ho neposlouchaly, jen bezvládně ležel. Stravu dostával přes hadičku zavedenou nosem až do žaludku,“ vysvětlují rodiče.

Léčba v hyperbarické komoře

Po určité době byl malý bojovník převezen do Městské nemocnice Fifejdy, kde dvanáctkrát podstoupil léčbu v hyperbarické komoře. Tato terapie mu velmi pomohla, pomalu začal dělat první pokroky. Přesto byl chlapečkův mozek poškozený více, než se očekávalo. Více už lékaři udělat nemohli, o Lukáška všemi silami začala pečovat maminka, navštívil také Hamzovu odbornou léčebnu, kde začal dělat další pokroky.

Nyní jsou to již téměř dva roky, co se Lukáškovi obrátil celý život vzhůru nohama. Během toho času podstoupil mnoho intenzivních neurorehabilitací, pobytů v léčebně a dalších procedur k uzdravení. Lukášek se dokáže plazit po bříšku, sám se posadí, hraje si s hračkami, sleduje okolí a momentálně se snaží lézt po čtyřech.

Jeho obrovská přání se však ještě nesplnila. Rád by se dokázal sám postavit a udělat svůj první krůček, také by rád začal opět mluvit. To však obnáší ještě velký kus práce.

Nadějí jsou kmenové buňky

Naskytla se mu však nová naděje, která spočívá v aplikaci kmenových buněk, které pomohly jiným dětem se stejným problémem. Tyto nevyhraněné buňky putují po těle a opravují vše, co je špatně. Nemůže polevit ani v intenzivních rehabilitacích a dalších léčebných procedurách. Potřebovat bude také nezbytné zdravotní pomůcky. To všechno však obnáší nejen obrovské úsilí bojovat a nevzdat se, ale taky velkou finanční částku, kterou jeho rodiče bohužel nemají. Na podporu chlapečka vznikla díky organizaci Život dětem sbírka, jejímž cílem je vybrat potřebné téměř tři miliony korun.

Fotogalerie
8 fotografií