Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

České děti nebudou znevýhodněné, ukrajinské trápí traumata, varuje psycholožka

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková - 
29. dubna 2022
05:00

„České děti nikdy nebudou upozaďovány před těmi ukrajinskými,"  řekla v pořadu Epicentrum ředitelka Pedagogicko-psychologické poradny pro Prahu 1,2 a 4. Zmínila také problémy, kterým čelí ukrajinští středoškoláci. U dětí v současnosti řeší nejčastěji úzkosti, deprese a bohužel se stále častěji potýkají i s problémy s nízkým sebevědomím a sebepoškozováním. 

„To že české děti nebudou upozaďovány, je vidět i u zápisů do mateřských a základních škol, které probíhají v tuto chvíli až do konce dubna a ukrajinské děti ten zápis mají až v červnu,“ vysvětlila Galina Jarolímková, že vše bude také záležet na benevolenci škol a jejich zřizovatelů, jak k ukrajinským dětem budou přistupovat.

Velký problém vnímáme při zařazování středoškoláků, protože systém ukrajinského vzdělávání je trošku jinak nastaven. Děti jsou tam na základní škole vzdělávány jedenáct až dvanáct let do nějakých sedmnácti let a to u nás už jsou děti na střední škole. To se bude řešit od září,“ vysvětlila psycholožka s tím, že zatím ukrajinských dětí, které dělaly zkoušky na střední školy bylo do dvou tisíc a tudíž by se nejednalo o nějaký výrazný nával dětí do našich škol.

„Nemůžeme samozřejmě očekávat, že do jedné třídy přijde například patnáct dětí s odlišným mateřským jazykem. V té třídě by se i hůře učilo a samozřejmě budou rozděleny podle volných kapacit,“ dodala a zmínila, že limit je v tuto chvíli navýšen na 34 dětí a také, že nevíme, kolik se jich během léta bude chtít vrátit domů.

„Je potřeba vysvětlovat dětem, o čem ten život vlastně je a co děti prožívají,“ narážela v Epicentru na to, že mezi dětmi narůstá výskyt pocitů úzkosti a agrese „Málo z nás si dovede vůbec tu situaci představit, kdo jsme tam ani nebyli. To jsou všechno ty věci zprostředkované, ale musíme se snažit pochopit traumata dětí z Ukrajiny i dospělých, protože ty přenosy tam samozřejmě jsou z rodičů na děti a vzájemně. Mají obavy o svoje tatínky, kteří tam zůstali, o babičky které nemohly odcestovat, přišly o zvířátka, o své hračky, takže pomoci jim musíme i v této oblasti,“ vyzývá Galina Jarolímková.

Nedostatek psychiatrů

Covid byl pro mnohé děti spouštěčem problémů. „Délka covidu a válečné krize bude mít dopad na děti, ty děti přišly o takové jistoty, na které jsme v dětstvích byli zvyklí, chodili jsme do tanečních, šli jsme sportovat, šli jsme na rande, prožívali jsem první lásky, první zklamání. Pro děti je to velmi významné období. Ne všechny děti mají rodiče, kteří jsou s nimi schopni komunikovat a  tady se projevilo, že chybí následná péče, že dětských psychiatrů je velký nedostatek,“ pospala jeden z velkých problémů české společnosti.

„Já se obávám, že ty následky budou ještě dalekosáhlejší, ale právě proto je důležité pracovat s dětmi tak, aby se tato populace těchto traumatizujících zážitků zbavila, co nejdříve,“ uvedla na závěr pořadu Epicentrum.

22:06
25. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro dnešek s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

21:34
25. 4. 2024

Deset lidí dnes zahynulo a další dvě desítky utrpěly zranění při vzdušných úderech nebo ostřelováních ze strany Ruska i Ukrajiny. Napsala to agentura AFP. O civilních obětech během dne podle ní informovaly ukrajinské úřady, činitelé dosazení Moskvou na okupovaných územích i zástupce ruského regionu.

20:58
25. 4. 2024

Ruští navrátilci z bojů na Ukrajině mají v Rusku na svědomí životy nejméně 107 lidí. Zhruba další stovce způsobili újmu na zdraví, uvedl ruský investigativní portál Vjorstka. Vražd, napadení a dalších trestných činů vedoucích k úmrtí nebo zmrzačení lidí se podle jeho informací dopustilo 175 ruských vojáků, včetně 91 bývalých vězňů, které omilostnil ruský prezident Vladimir Putin.

V letech 2022 až 2023 zavraždili navrátilci z války 76 lidí. Dalším 18 lidem způsobili těžkou újmu na zdraví, která vedla k úmrtí. Při dopravních nehodách, které zavinili, zemřelo dalších 11 lidí. Ve dvou případech pak bývalí vojáci zmanipulovali nezletilé k užívání drog, což vedlo ke smrti dvou dětí, vypočítal investigativní portál. Nejvíce vražd mezi navrátilci mají na svědomí bývalí vězni, kteří usmrtili 44 lidí.

Zobrazit celý online

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa