6 let boje s nemocí

Vojtíšek s nádorem na mozku bojuje už od čtyř let. „Prodělal dvě operace, chemoterapii i bioléčbu. Bohužel ani jedno z toho mu nepomohlo a nádor pořád roste,“ popsala chlapcova maminka.

Od první operace je Vojtíšek nevidomý a musel se s tím naučit žít – používat bílou hůl, brailllovo písmo, prostorovou orientaci, atd. Ve škole byl moc šikovný! Šok přišel loni.

 „Loni po pravidelné kontrole jsme se dozvěděli, že nemoc postoupila do takového stádia, že už ani doktoři nedoporučovali další léčbu. Přestal chodit do školy, jsme doma a staráme se o to, aby svůj poslední čas prožil co nejlépe. V jeho případě je to většinou klid,“ vysvětluje maminka Monika a z jejích slov mrazí.

Sbírka na pohřeb

Maminka sama už je se synovou smrtí smířená, ví, že udělala vše, co bylo pro záchranu možné. Na dobročinné platformě Donio teď založila sbírku nazvanou »Rozloučení a vzpomínka na Vojtíška«, která může mnohé šokovat.

Pomoc by ráda směřovala pro celou rodinu – rodiče, prarodiče, a taky menšího bráchu, kterému bude Vojtíšek už vždycky chybět. „Finance využijeme na případnou psychologickou pomoc a na výdaje spojené s dosavadní starostlivostí o Vojtíška a také na výdaje spojené s rozloučením s Vojtíškem. Na pohřeb a na jeho vzpomínky – hrob, fotky, cokoliv, co nám ho bude připomínat,“ popsala Monika Janalíková.

Pomáhá Centrum provázení

Přes evidentní snahu lékařů a dalších zdravotnických pracovníků Česká republika nemá dostatečně ošetřen klíčový úsek života dětského pacienta – a to období přípravy, sdělování a následné péče po sdělení závažné a nepříznivé zdravotní diagnózy.

Řada výzkumů přitom potvrzuje, že se jedná o naprosto zásadní okamžik v životě dítěte i osob, které se o ně starají. Zajištění odpovídající podpory v tomto období je proto důležitým úkolem zdravotnické péče do budoucna.

Takovou službu rodinám poskytuje Centrum provázení. Nabízí podporu rodinám dětských pacientů při léčebné i paliativní péči. Jde o děti: se vzácným onemocněním, s těžkým zdravotním postižením, narozené předčasně,  narozené s nízkou či extrémně nízkou porodní hmotností.

Fotogalerie
6 fotografií

Petra Tomalová z Centra provázení pomáhá rodinám, které se musí vyrovnat se závažnou diagnózou svých dětí.