Letos v červnu se Nela tšila na léto, tábor a dovolenou. Netušila, že se jeí život změní z minuty na minutu. „Vše začalo velmi zvláštně a pomalu. Občas jsem začala trpět bolestí hlavy. Já, která ráda sportuju, jsem občas cítila takovou únavu, že jsem odmítala chodit ven, jezdit na kole. Mamka to chvilku tolerovala, ale když to bylo častěji a častěji- hurá k lékaři,“ popisuje slečna, která má i mladší sestru Nikol a nevlastního tatínka. „Pro mě je to taťka se vším všudy, protože o vlastního taťku mě připravila právě rakovina,“ vypráví.

Ve Fakultní nemocnici Motol v Praze lékaři po odběru kostní dřeně odhalili, že jde o akutní lymfoblastickou leukémii. „Diagnóza, která složila na kolena celou naši rodinu. Ve vteřině se vám změní život. A to jsem netušila, co mě teprve čeká,“ popisuje události před čtyřmi měsíci Nela.

S léčbou hrozila i smrt

Hned po zahájení léčby rakoviny se totiž přidaly další obrovské potíže. Objevila se laktátová acidóza, což je velmi nebezpečný stav spojený s poruchou vědomí a rozvratem vnitřního prostředí organismu. Bez rychlé pomoci končí kómatem a smrtí.

„Lékaři mě naštěstí zachránili. Nyní jsem v intenzivní léčbě, která potrvá dvanáct až patnáct měsíců. Další rok pak udržovací léčba,“ vysvětluje mladá pacientka. Nelu teď čeká běh na dlouhou trať, ona ho ale chce vyhrát. „Moje přání je doběhnout do cíle,“ věří Nela.

Pomoc pro Nelu

Na pomoc statečné dívce a její rodině vznikla sbírka na dobročinné platformě Donio. Veškeré finance budou použity ke koupi zdravotní antibakteriální matrace, léků, které nehradí zdravotní pojišťovna a dalších nezbytných věcí, včetně nízkobakteriální stravy.

„Pokud by se vybralo více peněz, tak je použijeme na dovolenou v Řecku. Nelinka by si moc přála po tom všem zažít pohádku – teplo, písek a sluníčko. Velmi by jí to pomohlo v jejím psychickém stavu,“ dodávají rodiče.

Fotogalerie
4 fotografie