„Tím, že byli ve vizi nějaké naděje, jsou vystaveni dalšímu stresu ze situace, která je už tak stresující. Normálním fyziologickým aspektem stáří je, že flexibilita a přizpůsobivost po psychické a fyzické stránce jsou nižší. Takže se hůř na tu situaci adaptují a hůř se s ní vyrovnávají. Stres je potom podklad pro rozvoj dalších onemocnění, ať už v oblasti mentální, fyzické, nebo emoční,“ vysvětlila Čadová.

Apatie a deprese

Psycholožka upozornila také na to, že senioři trpí izolací i jindy a může se negativně podepisovat na jejich psychické i fyzické formě. „Deprese, smutek, nechuť se podílet na běžném fungování života, apatie, skleslost, až závažné věci, jako stav klinické deprese. K psychickým problémům patří i bolesti hlavy, únava, nechutenství, poruchy spánku, bolest na hrudníku, obtíže s dýcháním,“ vyjmenovala.

Nic to nenahradí

Fyzický kontakt totiž potřebujeme. „Jedna ze sociálních potřeb je vnímat lidi, být jim blízko, cítit jejich živočišné teplo, vnímat jejich dotek. Tohle telefon nedokáže. Nic nenahradí dotek a osobní setkání,“ vysvětluje Čadová.

Navštěvovat bezpečně

Podle Lenky Čadové je proto důležité udržovat se seniory kontakt. „Je třeba posoudit rizika, případně se i poradit s lékařem, používat všechny dostupné ochranné pomůcky. Vím, že klienti také například týden nebo dva před návštěvou babičky eliminují nebo omezí další sociální kontakty,“ popsala Čadová.

Pravidelnost je jistota

Elektronická komunikace tu skutečnou nenahradí, ale i tak v této situaci může pomoci. „Je potřeba pravidelnost, rituál. To, co je pravidelné, dává lidem pocit bezpečí, například když vědí, že jim vnučka zavolá každé ráno nebo večer. A důležité je také zaměstnat mozek, ať už luštěním křížovek, sudoku, četbou knih či sledováním filmů a povídáním si o nich,“ uvedla Čadová.

Fotogalerie
4 fotografie

Blesk Podcast: Poslanec a IT expert Ondřej Profant (Piráti) o registračním webu na vakcínu proti koronaviru.

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Poslanec a IT expert Ondřej Profant (Piráti) o registračním webu na vakcínu proti koronaviru Jiří Marek, Lukáš Červený