Klára se ale ze dne na den ocitla úplně sama na své dva malé syny (3,5 a 9 měsíců), na dům, hypotéku a veškerou tíhu běžného života. Manžel Jarda jí byl ještě nedávno oporou, parťákem a hlavně finančně celou rodinu zajistil.

Odchod bez rozloučení

Jednoho sobotního listopadového rána se Jardovi udělalo zle, Klára ho našla bezvládně ležícího. Následoval převoz do nemocnice. Verdikt byl krutý – cévní mozková příhoda. Celý týden Klára statečně přijímala nepříznivé zprávy o budoucnosti své rodiny. O týden později bylo jasné, že se Jarda už nikdy nevrátí. Bez jediného slůvka rozloučení zůstala na všechno sama.

Záchrana pěti životů

Přes veškerou bolest souhlasila s dárcovstvím orgánů. „Manželovy orgány byly z lékařského hlediska vhodné, takže jsem s dárcovstvím souhlasila. Mám zprávu, že tím pomůže zachránit život pěti lidem. I když o tom člověk slyší, tak samotná otázka vás pak zaskočí, ale neváhala jsem a nikdy toho nebudu litovat,“ popsala okolnosti dárcovství pro Blesk.cz Klára.

Vzpomínka na Vánoce 2019, kdy ještě byli všichni pohromadě.
Autor: archiv paní Kláry

Pomoc pro Klářinu rodinu

Sama však zůstala bez jakékoli pomoci, pouze s rodičovským příspěvkem. Na hypotéku, půjčky a výchovu dvou malých raubířů to nestačí. Přátelé proto pro ni založili dobročinnou sbírku. Klára by ráda splatila menší půjčky, které vznikly při stavbě a zařizování domu. Dále by peníze využila do doby, než bude malý Šimonek přijat do školky a Klára se vrátí zpět do práce.

 „Teď je vše v rámci možností, musím fungovat kvůli dětem. Mám světlé chvilky, ale hlavně mám skvělou rodinu a přátele, kteří mě hodně podporují. Važte si sebe, svých dětí, rodiny, přátel, mějte se rádi, život je příliš krátký, tak si ho nezatěžujte zbytečnostmi,“ uzavírá mladá vdova.

Fotogalerie
4 fotografie
Co nastane po cévní mozkové příhodě? Podívejte se na video: