Syndrom náhlého úmrtí kojenců je známý pod zkratkou SIDS (vychází z anglického překladu Sudden infant death syndrome). „V České republice postihuje kolem 25 dětí ročně a více jsou postiženi chlapci. Nejčastěji se vyskytuje ve věku 2 až 4 měsíců věku dítěte, většina případů však proběhne do 6 měsíců věku,“ popsala pro Blesk.cz MUDr. Markéta Lukšová.

Rizikové je i kouření v těhotenství 

Není známá příčina onemocnění, odborníci ale znají rizikové faktory, které pravděpodobnost výskytu SIDS zvyšují. Mezi ně patří již jednou proběhlé úmrtí v rodině dítěte na SIDS, předchozí zástava dechu u dítěte, poruchy centrální nervové soustavy. Vyskytuje se také častěji v zimním období.

„Dalšími riziky jsou kouření a užívání dalších návykových látek v průběhu těhotenství maminky, a s tím často související nitroděložní nedostatek kyslíku a růstová opoždění plodu,“ vysvětlila Lukšová. Další velkou rizikovou skupinou jsou nezralé, nedonošené děti a děti, které v průběhu porodu trpěly nedostatkem kyslíku.

Pomůže dudlík! Jak je to s očkováním?

„Po porodu je nutné rodiče informovat, že spaní miminka na břiše, spánek s rodiči v jedné posteli, možné přehřátí dítěte jsou dalšími faktory, které jsou uváděny jako rizikové pro vznik syndromu náhlého úmrtí. Stejně tomu je, pokud je dítě vystavováno tabákovému kouři,“ připomíná lékařka.

U všech skupin novorozenců a kojenců je podle odborníků zapotřebí soustředit se na prevenci. Jednou z věcí, která riziko SIDS snižuje, je podle Americké pediatrické společnosti používání dudlíku. Mechanismus, jakým dítě chrání, však není jasně znám. Dalším důležitým ochranným faktorem je kojení dítěte. „Nebyla také zjištěna žádná spojitost mezi SIDS a očkováním. Naopak, děti postižené SIDS byly častěji neočkované,“ dodala Lukšová.

Fotogalerie
85 fotografií