Rakovina vaječníků se velmi špatně rozpozná. Jaké příznaky mohou znamenat toto onemocnění?

Zákeřnost této choroby skutečně spočívá právě v tom, že zpočátku nezpůsobuje žádné obtíže. Ženy většinou přivedou k lékaři až příznaky vyvolané velkými rozměry nádoru nebo tvorbou ascitu, tedy tekutiny v dutině břišní. To pak způsobuje útlak břišních orgánů, nejčastěji střev. Většina pacientek popisuje zvětšování objemu břicha, které způsobuje takzvaný syndrom malé sukně. Dalšími příznaky jsou nechutenství, nevolnosti, úbytek váhy nebo bolesti v oblasti břicha a podbřišku.

Zákeřnost rakoviny vaječníků spočívá právě v tom, že zpočátku nezpůsobuje žádné obtíže.
Autor: Profimedia.cz

Což jsou některé příznaky, které bychom často nepovažovaly za nijak vážné...

Je důležité, aby ženy žádný z těchto problémů nepovažovaly za banalitu a pokud se objeví, vyhledaly lékaře. Včasné stanovení diagnózy a časné zahájení léčby jsou zásadní pro prognózu u každé pacientky. I u rakoviny vaječníků platí, že v časném stádiu lze onemocnění vyléčit. Je tedy potřeba naslouchat signálům vlastního těla.

U onemocnění rakovinou vaječníků hraje roli stejná genetická porucha, kvůli které si nechala herečka Angelina Jolie odstranit prsa. Je to tedy dědičná choroba? Co přesně ji způsobuje?

U většiny pacientek příčinu neznáme. Víme, že mezi ochranné faktory, které riziko celoživotně snižují, patří těhotenství, kojení nebo užívání kombinované hormonální antikoncepce. Riziko ale není snížené tak výrazně, abychom mohli doporučit užívání antikoncepce v populaci jen z tohoto důvodu.

Genetika má ale velký význam a stále se zvyšuje podíl žen, u kterých jsme schopni nalézt změnu genetického kódu, která onemocnění způsobila. Až u jedné třetiny pacientek s karcinomem vaječníků pak onemocnění vzniká na základě vrozené dispozice, která se v rodině přenáší z generace na generaci. Nejčastěji jde o mutace genů BRCA1 a BRCA2. Nositelé těchto mutací mají celoživotně až 50% riziko vzniku rakoviny vaječníků a ještě vyšší riziko karcinomu prsu.

Jak jsme na tom v tomto směru v Česku?

V České republice nese tuto genetickou dispozici každý 750. člověk. Je proto důležité, aby na tyto mutace byla testována každá žena s karcinomem vaječníků. Pokud se mutace potvrdí, měl by genetik nabídnout testaci všem ohroženým příbuzným. Z dat, která máme k dispozici, vyplývá, že bohužel v České republice asi polovina pacientek s nově zachycenou rakovinou vaječníku v současnosti stále testovaná není. Když se tedy mutace BRCA1 nebo BRCA2 potvrdí u příbuzných pacientky, znamená to, že mají mnohem vyšší riziko, že onemocní rakovinou vaječníku a rakovinou prsu.

Naštěstí jim máme co nabídnout. Rodiny, ve kterých se taková mutace přenáší, jsou pečlivě sledované. Po ukončení reprodukčních plánů jsou ženám s mutací nabídnuty preventivní operace, které spočívají v odstranění vaječníků, vejcovodů, dělohy a prsů. I když se jedná o velké zásahy do integrity ženského těla, a jejich provedení musí každá žena zvážit sama, riziko rozvoje nádoru se tak sníží na minimum.

Jak se léčí rakovina vaječníků? 

Téměř u každé pacientky s rakovinou vaječníku je to kombinace operace a chemoterapie. Od roku 2018 máme k dispozici pro pacientky s mutací BRCA1 / BRCA2 novou léčbu, která prognózu výrazně zlepšuje. Jedná se o zástupce takzvané biologické léčby ze skupiny PARP inhibitorů. Zatím je tato léčba k dispozici pro pacientky, u nichž se onemocnění opakuje, ale věříme, že bude brzy hrazená i pro nosičky mutace v BRCA genu, které mají nový záchyt onemocnění.

 

Video
Video se připravuje ...

„Všechny děti do škol a povolit festivaly,“ radí šéf Motola. A přirovnal koronavirus k chřipce Blesk TV

Fotogalerie
4 fotografie