Nové háro založila v roce 2017, vedly ji k tomu konkrétní důvody – především osobní zkušenost s onkologickým onemocněním a se ztrátou vlasů, i touha pomáhat ostatním lidem a ulehčit jim alespoň trochu náročný boj s nemocí.

Zhoubný nádor ve 14

Když bylo Markétce čtrnáct let, našli jí v noze zhoubný nádor – osteosarkom. Tehdy se s onkologickým onemocněním potýkala poprvé. V průběhu několika let musela svůj boj svádět ještě dvakrát, až nakonec v lednu 2018 v devatenácti letech své nemoci podlehla.

Během léčby chemoterapií poznala, jaké to je nemít vlasy. Na oddělení motolské nemocnice potkala několik dalších dívek, se kterými ji právě tohle spojovalo. Již na první pohled vypadaly nemocně a cítily se jiné… Markétka od nich při rozhovoru zjistila, že paruku nemají jen z toho důvodu, že pro ně byla příliš drahá nebo jim ta z umělých vlasů vůbec neseděla…V tu chvíli se rozhodla, že takto nemocným dětem bude pomáhat a udělá všechno pro to, aby paruku pro ně zařídila.

Paruka přímo na míru

Markétčiným cílem bylo pomoci nemocným dětem tím, že jim vyrobí paruku z pravých vlasů přímo na míru. Jejím nápadem bylo informovat nově diagnostikované děti, popřípadě mladé dospělé o tom, že si s vlasy nemusí dělat starosti. Díky Novému háru mohou získat paruku přímo ze svých vlastních vlasů nebo z cizích, darovaných od lidí, kterým tyto děti nejsou lhostejné. Jim pak zbude síla a motivace poprat se s touto nemocí a vyhrát.

Darujete svoje háro?

Pomoci můžete darováním vlasů nebo finančním darem na transparentní účet:  2801518757/2010. Můžete se stát i členem Klubu přátel Nového hára a měsíčně přispívat nejen na výrobu paruk, ale také na osvětu o dětské onkologii. Více na noveharo.cz

Fotogalerie
4 fotografie
VIDEO: Mirka (42) bojuje už dva roky s rakovinou prsu.

Video
Video se připravuje ...

Mirka (42) bojuje už dva roky s rakovinou prsu. Andrea Ulagová, Aleš Brunclík