Lékaři z Wuxi People's Hospital v čínské Jiangsu vyňali orgány poté, co muž, který měl více plicních chorob, zemřel. Video z lékařského zákroku nemocnice sdílela a na sociálních sítích mělo více než 25 milionů zhlédnutí. Nemocnice záběry zveřejnila s titulkem: „Stále máte odvahu kouřit?“ 

Děsivé snímky si prohlédla i předsedkyně Centra pro závislé na tabáku prof. MUDr. Eva Králíková, 1. LF UK a VFN. „Tyto fotografie jsou extrémní, ale velmi názorné," řekla pro Blesk.cz

Černé jako uhel a k transplantaci?

Pacient se přitom přihlásil, aby po smrti daroval své orgány, ale zdravotníci si uvědomili, že je rozhodně nebudou moci použít. Operaci vedl dr. Chen, chirurg a také viceprezident zařízení. „Pacient před smrtí nepodstoupil CT vyšetření. Byl v mozkové smrti a jeho plíce byly darovány krátce poté. Počáteční testy indexace kyslíku byly v pořádku, ale když jsme odebrali orgány, uvědomili jsme si, že je nebudeme moci použít,“ popsal doktor Chen.

Rádi kouříme, ale...

„My Číňané rádi kouříme. Bylo by nepraktické říci, že bychom nepřijali plíce všech kuřáků, ale existují přísné normy. Přijali bychom plíce od lidí mladších 60 let, kteří nedávno zemřeli, přijatelné jsou i malé infekce v plicích. Pokud jsou výše uvedené podmínky splněny, uvažujeme o transplantaci plic,“ popsal chirurg.

Ke sdílenému videu dále napsal prohlášení, které asi nikoho nepřekvapí: „Náš tým se rozhodl tyto plíce k transplantaci odmítnout. Pokud jste těžký kuřák, vaše plíce nemusí být přijaty, i když se je po smrti rozhodnete darovat.“

Plíce kuřáka dávají menší šanci

 „Pokud jde o transplantace plic, platí obecně, že plíce kuřáka dávají příjemci menší šanci na dobré fungování," popsala profesorka Králíková pro Blesk.cz. Zda je dárce kuřák, se podle ní nesleduje. Jiná situace je u příjemce nových plic. „Příjemce musí nejméně 6 měsíců nekouřit, aby byl zařazen na čekací listinu," dodala.

Profesor Peter Openshaw z National Heart and Lung Institute pro Daily Mail řekl, že dotyčný pacient trpěl rozedmou plic. Jde ochronické plicní onemocnění způsobené zničením přepážek plicních sklípků. Pacient kvůli tomu není schopen vydechnout vzduch z plic a ten v nich zůstává. Profesor se domnívá, že čínští zdravotníci mohli darované plíce nafouknout vzduchem nebo tekutinou. To totiž způsobí, že orgán vypadá mnohem větší, než je po smrti obvyklé.

Názorný kuřácký test

Hlavní zdravotní problém kouření jsou látky vznikající při hoření, tedy dehty. Kuřák si podle profesorky Králíkové může udělat jednoduchý pokus: potáhnout jen do úst, kouř nevdechovat do plic a vydechnout přes papírový kapesník: bude na něm žluté kolečko.

Druhá část pokusu bude potažení co nejhlouběji do plic, co nejdelší zadržení kouře a pak stejné vydechnutí přes kapesník. „Porovnáním obou výdechových míst je dobře vidět, co z jednoho "šluku" zůstane v plicích: to druhé kolečko bude podstatně světlejší nebo vůbec žádné. Kuřák zhruba dvaceti cigaret denně vdechne za rok asi 150 ml dehtů, část tohoto množství se zase vydechne, ale něco v plicích zůstane," dodala Králíková.

Kouření způsobuje přibližně 70 procent všech případů rakoviny plic. Kuřáci mají také dvakrát vyšší pravděpodobnost infarktu a až 30krát vyšší pravděpodobnost vzniku rakoviny plic.

VIDEO: Ekonom Lukáš Kovanda: Kuřáci budou i po zdražení cigaret kouřit, peníze vezmou dětem.

Video
Video se připravuje ...

Ekonom Lukáš Kovanda: Kuřáci budou i po zdražení cigaret kouřit, peníze vezmou dětem Blesk TV