Petra začala pociťovat problémy s dechem v době dospívání při fyzické námaze. Okolo dvacátého roku začala dvoufázově trénovat a výkon jí ztěžovalo špatné dýchání a kašel. Nejdříve užívala zejména úlevovou léčbu, kterou se snažila minimalizovat příznaky. Potíže s dýcháním nastávaly v těch nejsilnějších zátěžových situacích zhruba třikrát do měsíce.

„Jako pacient jsem byla strašná,“ říká Petra

Po nasazení protizánětlivé léčby se jí trénovalo mnohem lépe, měla ovšem problém s jejím dodržováním. „Upřímně musím přiznat, že jako pacient jsem byla strašná, dělalo mi problém brát pravidelně léky,“ přiznává Petra. Díky tomu se výsledky nedostavovaly, stav zůstával neměnný, po každé pravidelné kontrole u lékaře začínala Petra s léčbou de facto od začátku. Až po důkladné konzultaci s MUDr.Tomášem Kočím z Astmacentra v České Lípě pochopila, jak je pro pacienta s astmatem, pro vrcholového sportovce o to víc, důležitá léčba příčiny astmatu, ne jen pouhé užívání úlevového léku, když je potřeba. V tuto chvíli je Petra téměř bez příznaků, úlevovou léčbu s sebou vozí na závody už jen pro jistotu.

Astma trápí 800 tisíc dospělých

Astmatem trpí v Česku podle odhadů asi 800 tisíc dospělých a až 220 tisíc dětí!  Dvě třetiny nemocných jsou ženy. Nemoc se částečně také dědí. Příčinou astmatu je chronický alergický zánět sliznice dýchacích cest. Příznaky astmatu jsou zúžení průdušek provázené pískotem při dýchání či kašlem, zejména při zátěži. Pacienti se také budí v noci kvůli potížím s dechem a kašlání. Bez léčby mívají lidé záchvaty těžké dušnosti, které je mohou i ohrožovat na životě.

Předcházet jim lze preventivními léky, které pacienti inhalují jednou či dvakrát denně. „Není nic obtížnějšího než přesvědčit pacienta, který je zrovna bez obtíží, aby dlouhodobě pravidelně bral léky," vysvětluje profesor Petr Pohunek z Pediatrické kliniky 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakulní nemocnice v Motole.

V roce 2016 astma zabilo 136 Čechů

V roce 2016, z nějž pocházejí poslední dostupná data, zemřelo v souvislosti s astmatem 136 Čechů. „Buď neměli astma správně léčeno, nebo nedodržovali léčbu, nebo se vystavili rizikovému stavu,“ popsal docent Milan Teřl z Kliniky pneumologie a ftizeologie Lékařské fakulty a Fakultní nemocnice v Plzni. Informace o správné léčbě pacienti získají i na webu Astma Zero České iniciativy pro astma.

 VIDEO: Anna Kadeřávková: Léčba boreliózy už mě stála půl milionu! 

Video
Video se připravuje ...

Anna Kadeřávková: Léčba boreliózy už mě stála půl milionu! Petr Macek, Aleš Brunclík