Promlouval nejen jako Lewis Collins (†67) coby Bodie ze seriálu Profesionálové, ale i Pierre Richard (84), Robert Redford (82) nebo Paolo Villaggio (†84) alias pan účetní. V roce 2015 získal Cenu Františka Filipovského za celoživotní herecké mistrovství v dabingu.

Má za sebou i zhruba 60 televizních a filmových rolí. Naposledy se před kamerou objevil v roce 2017 v seriálu Ordinace v růžové zahradě v roli plukovníka Gustava Kaliny.

Samé nemocnice

V poslední době na tom nebyl zdravotně dobře. „S Petrem jsem mluvila naposledy okolo vánočních svátků. Stěžovala jsem si na moje záda a on mi řekl, že je taky pořád po špitálech. Už od mládí ho trápilo astma a teď se mu to na starý kolena hodně zhoršilo. Pamatuju dokonce, že ho jednou vezli rovnou z jeviště,“ zavzpomínala na Olivu kolegyně Jaroslava Obermaierová (72)

Že za smrt herce mohou dýchací problémy, potvrdil i jeho syn. „Petr Oliva dnes ráno zemřel po rozsáhlém zápalu plic - před hospitalizací však žil spokojený a aktivní život se svou rodinou, ženou Dagmar Čárovovou a synem Pavlem Olivou. Rozloučení proběhne v úzkém rodinném kruhu - děkujeme, že naše přání respektujete,“ napsal Pavel Oliva na facebooku.

Velká láska

V sedmdesátých letech byl ženatý s Reginou Rázlovou (71), se kterou má dceru, malířku Adélu Olivovou (41). „Byli jsme mladí, velmi jsme se milovali. Z lásky jsme měli a máme báječnou a talentovanou dceru. Prožili jsme spolu kus krásného života. Jsem za to osudu a Petrovi pokorně vděčná. Je mi moc smutno, že odešel,“ řekla Blesku herečka, která se smutnou zprávu dozvěděla včera krátce před představením. Pak se oženil s dabérkou Dagmar Čárovou (60), mají spolu syna Pavla (32). Zprávu o manželově smrti zveřejnila na svém profilu na sociální síti.

Neshody s dcerou

Herec viděl svou jedinou dceru Adélu, když jí byly dva roky, a až před lety se konečně setkali. „Byla jsem teď na jedné akci s mámou a shodou okolností tam byl i Oliva. Pozdravili jsme se a to je tak vše,“ popsala Adéla v roce 2015 setkání se svým otcem. „Utekl od nás asi rok po svatbě. Za jinou,“ řekla deníku Aha! Adélina matka, Regina Rázlová. Nebylo to ale úplně zpřetrhané pouto, když byl herec v roce 2016 hospitalizovaný, dcera se o něj velmi bála.

Na jméno Bodie i slyšel

Hercův hlas byl tak výrazný, že když si v konzumu řekl o deset rohlíků, některé prodavačky ho poznávaly a říkaly mu Bodie. Ne vždy měl z toho ale radost... „Když mě tak oslovil nějaký hulvát, moc příjemné to nebylo,“ vzpomínal Oliva. Postava se mu ale časem dostala tak pod kůži, že když na ulici slyšel, jak někdo křičí: „Bodie! Bodie!“, instinktivně se otočil. „Často jen někdo volal na psa...,“ popsal s úsměvem

S Lewisem Collinsem (†67), který zemřel před pěti lety na rakovinu, se osobně nikdy nesetkal. Britský herec do Prahy nepřijel a Oliva za minulého režimu do Londýna nesměl.

VIDEO: Petr Oliva vzpomíná na mrtvého Bodieho z Profesionálů

Video
Video se připravuje ...

Petr Oliva vzpomíná na mrtvého Bodieho z Profesionálů Jan Jedlička, Jindřich Bíč, Thomas Kruchina

Fotogalerie
21 fotografií