Stevia rebaudiana, které se taky říká sladká tráva, je subtropická rostlina, jíž si můžete osladit čaj, kávu nebo sladký pokrm, protože se hodí i na pečení. Její listy obsahují vysoké množství vitaminů, minerálních látek a antioxidantů pomáhajících preventivně chránit cévy před kornatěním a organismus před zhoubnými nádory. Co dodává stévii sladkou chuť? Jsou to takzvané steviol-glykosidy.

Z potravinářského hlediska jde o nekalorické sladidlo z přírodního zdroje, které má přibližně 200krát až 300krát větší sladivost než řepný cukr. Navíc stévie nezvyšuje hladinu krevního cukru, je tedy vhodná i pro diabetiky.

Stévii seženete v lékárnách i na internetu, a to jako sušené lístky, v podobě výtažku, koncentrátu, prášku a tabletek.

Srovnání sladivosti

1 čajová lžička cukru = 1 lístek stévie nebo několik zrnek stéviového koncentrátu

1 hrnek cukru = 2 rovné čajové lžičky stéviových lístků nebo čtvrt čajové lžičky stéviového koncentrátu