Mnozí z nás se stále dopouštějí základních chyb!

Především nezapomínejte, že úklid vždy začíná odshora. Pokud začnete s utíráním prachu, smítka, která nezachytíte, vám spadají na zem. Podlahy pak stačí jen vyluxovat a vytřít! Pamatujte na to, že ať už luxujete, zametáte nebo vytíráte, mělo by jít o finální činnost vašeho gruntování.

Další důležitým krokem je mytí oken. Stále se najdou tací, kteří dělají tu chybu, že začínají mytím skleněných výplní.  Pokud chcete mít okna jako ze škatulky, věnujte svou pozornost nejdříve okenním rámům a parapetům. Jestliže jsou okna hodně špinavá, umyjte je nejprve prostředkem na skleněné povrchy a poté čistou vodou. A jak se rychle zbavit nevzhledných šmouh? Už naše babičky říkaly – nejlépe se okno leští starými zmuchlanými novinami.

Víte, jak efektivně vysát koberec tak, abyste ho opravdu zbavili veškerého prachu a nečistot? Vždy je vysávejte proti směru vlasu! Pokud toužíte mít provoněný byt, zkuste na filtr vysavače nakapat pár kapek esenciálního oleje!

Zapojte do úklidu i svého partnera!
Autor: Shutterstock.com

Připálený plech při pečení cukroví?

Toto už se určitě alespoň jednou v životě povedlo každému z nás. Nemusíte svůj čas trávit nekonečným drhnutím připálenin! Postačí, když plech posypete obyčejnou kuchyňskou solí a vložíte na cca 20 minut do trouby rozpálené na 180°C. Pak už jen vezměte papírový ubrousek a připáleniny setřete. Pokud vás trápí i znečištěný vnitřek trouby, použijte horkou vodu smíchanou s octem a uvidíte, že vám čištění s touto směsí půjde jedna báseň! Na opravdu znečištěné povrchy se pak používají speciální prostředky, které stačí nechat pár hodin působit a pak jen lehce setřít hadříkem.

Ztratily vaše příbory lesk?

I příbory si zaslouží vaši pozornost! Obzvlášť jestliže si potrpíte na dokonale prostřený stůl! Pokud chcete, aby vaše příbory opět zářily novotou, zkuste je vložit do kovové nádoby vystlané hliníkovou fólií a zalít vařící vodou se čtyřmi lžícemi soli.

Autor: shutterstock.com

Varná konvice

Každý, kdo ji má doma, ví, jak obtížně se její vnitřek čistí… Vězte, že i zbavování vodního kamene není nic těžkého! Stačí do konvice nasypat 3 lžičky kyseliny citrónové, dolít vodou a povařit. Poté nechte na chvíli odstát a tekutinu vylijte. Konvice bude jako nová!

Jestliže se ale k vánočnímu gruntování nemůžete donutit, nebo na něj prostě nemáte čas, zkuste si objednat hospodyni, která celou práci udělá za vás! A vy si můžete trávit ušetřené chvíle přesně podle vašich představ.

Tipy na vánoční dárky naleznete ZDE!