Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Šikanuje vás v práci šéf? 7 způsobů, jak se účinně bránit!

/
  • Jak bojovat proti šikaně na pracovišti?
    Jak bojovat proti šikaně na pracovišti? (Profimedia)
    30. září 2018 ● 19:02

    Vozí se po vás v práci šéf? Spolupracovníci proti vám kují pikle? Podle odborníků bohužel šikana na pracovišti rozhodně není vzácný jev! Zažil ji totiž každý třetí zaměstnanec. Naštěstí existují způsoby, jak se jí bránit. 

     

  • 1.

    Odhalte problém


    Zkuste přemýšlet, proč by vás někdo šikanoval. Příčinou můžou být neřešené konflikty, pocit moci u manažera, závist u kolegů. „Může to být i tím, že si občas se zbytkem týmu nesednete nebo jste na některé věci citlivější,“ radí Michaela Švejdová z neziskové organizace MFI.

    Autor: istock.com

  • 2.

    Sbírejte důkazy


    Veďte si deník šikany, který bude jakousi inventurou útoků. Pište si: co, kdo, kdy, kde, jak a případně proč. Kromě toho si tam napište, jaké měla tato událost důsledky jak na vaši psychiku, zdraví, vztahy, další práci. Ukládejte si jakékoli důkazy, dokumenty, nahrávky, které pomohou dokázat problémy.

    Jak bojovat proti šikaně na pracovišti? (ilustrační foto)
    Autor: Profimedia

  • 3.

    Najděte si spojence


    Hledejte spojence. Zkuste na svou stranu získat nějakého kolegu nebo kolegyni. Vysvětlete jim, že obětí se příště mohou stát i oni. Opřete se o rodinu a přátele.

    Autor: shutterstock

  • 4.

    Stěžujte si


    Šikana sama odezní jen málokdy. Postarejte se hlavně o vlastní zdraví, vyhněte se další konfliktům. Můžete se zkusit dohodnout, stěžovat si písemně u vedení. „Ne každé řešení je cestou pro každého. Prohrou není ani odchod do jiného oddělení nebo výpověď,“ upozorňuje Michaela Švejdová.

    Jak bojovat proti šikaně na pracovišti? (ilustrační foto)
    Autor: Profimedia

  • 5.

    Vyhledejte odbornou pomoc


    Nepomohl vám nadřízený a ani vedení firmy? Hledat pomoc můžete i u zřizovatele (v případě školy), na personálním oddělení nebo u odborové organizace. Pomoci může i návštěva u psychologa nebo psychiatra.

    Psycholog nebo psychiatr? Ke komu zajít?
    Autor: Profimedia

  • 6.

    Obraťte se na inspektorát práce


    Další možností, kterou můžete ke stížnosti využít, je hledat pomoc na inspektorátu práce. Seznam najdete na adrese www.suip.cz. Stačí sepsat podnět k prošetření stížnosti. Posledním řešením je pak soud.

    Křik, výhrůžky nebo ponižování. To je situace, kterou někdy zažil každý třetí zaměstnanec.
    Autor: profimedia.cz

  • 7.

    Určete si termín


    Řekněte si, do kdy jste schopni situaci snášet. Dlouhodobý stres se na vašem zdraví pořádně podepíše.  „Na žádné práci nezáleží tolik jako na vašem životě a zdraví,“ doplňuje Nataly Žáčková, ředitelka MFI. Odchod neberte jako prohru, ale jako záchranu svého zdraví a zdravého rozumu.

    Šikana na pracovišti je závažný problém, psycholožka radí, musíte jí čelit!
    Autor: profimedia.cz

     

     

     

     

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 2

donlabuznik: Mě v práci dělá peklo můj nadríženy a někdy toho mám vážně dost. Na http­s://ww­w.1j­ob.cz­/pris­pevek­/sika­na-v-zamestnani jsem našel, že se jedná o bossing a proti tomu je prý těžké se bránit. Zkoušel jsem mu domluvit, ale pořád si nedá pokoj. Nějaké tipy jak to vyřešit?

(30. 06. 2019 21:11)
Zobrazit celou diskusi

Dnešní horoskopy