Nespravedliví k ženám jsou přitom zaměstnavatelé napříč celou republikou. Největší rozdíl v neprospěch žen je v Praze, Olomouckém, Moravskoslezském a Jihomoravském kraji, kde jsou platy u žen o čtvrtinu nižší.

Nejmenší rozdíl je pak v Karlovarském (-18%), Královéhradeckém (-19%) a Pardubickém kraji (-20%). Zjistil to průzkum Platy.cz. Podle něj je průměrná mzda žen 22 388 Kč, u mužů je to ale 29 388 korun. Rozdíl v platech mužů a žen na stejných pozicích je pak stále 10 procent.

Nejvíc peněz platí Praha

I když rozdíl mezi platem mužů a žen je nejnižší na Karlovarsku, pro něžné pohlaví to rozhodně není důvod k jásotu. Právě tam totiž vidí na své výplatní pásce ženy nejnižší cifru – 18 890 korun. Nejlepší situace a tedy nejvyšší plat mají ženy v Praze, kde průměrně vydělají až 27 587 Kč. Na druhém místě je Jihomoravský kraj s 21 476 Kč a Středočeský kraj, kde mají ženy 21 012 Kč.

Ženy se zbytečně podceňují

A proč vlastně ženy dostávají o čtvrtinu méně? ,,Jedním z důvodů může být, že ženy se často samy diskriminují už očekávanými platy, které uvádí do životopisu nebo na pohovoru. V průměru si na stejné pozici řeknou o 23% méně než muži,“ vysvětluje Kateřina Jaroňová ze společnosti Profesia CZ, který průzkum Platy.cz provozuje.

Podle Jaroňové je největší rozdíl v očekávaných platech u žen ve věku 35 - 44 let a to dokonce až o 32 procent! „Rozdíl ovlivňuje i skutečnost, že ženy se v době, kdy mohou být na vrcholu kariéry, často starají o rodinu, čímž přicházejí o roky praxe a kontakt s oborem,“ dodává Jaroňová.

Na to, jakou výplatu berou muži a ženy v krajích ČR, se podívejte do fotogalerie pod článkem.

Stejná práce, ale jiný plat

Stejný plat nemají muži a ženy ani v případě, že dělají naprosto stejnou práci. Rozdíl mezi jejich výdělkem je pořád v průměru 10 procent. A podhodnocené nejsou jen ženy na nejnižších příčkách pracovního žebříčku. S největším rozdílem totiž potýkají ženy na pozicích ekonomická ředitelka (-25%), vedoucí prodejny (-24%) a finanční manažerka (-24%).

Ale jsou i pracovní pozice, kde berou ženy o zlomek více než jejich kolegové. Na vyšší plat než silnější pohlaví tak dosáhne například asistentka (+6%), produktová manažerka (+4%), grafička (+4%), redaktorka (+4%) a zubní lékařka (+2%).

Fotogalerie
1 fotografie