A také, jak vyřešit bydlení a co dělat, když dostanete výpověď. Konzultantkou odpovědí na této straně byla Markéta Šichtařová, analytička společnosti Next finance.

 

270308:gallery:true:true


Mají se Češi bát letošního roku, který je ve znamení krize?
Strach není na místě, ale například opatrnost při nakládání s penězi ano! Ekonomiky mnoha západních zemí klesají, zatímco českou čeká dvouprocentní růst. Protože je ale závislá na exportu a zahraniční poptávka prudce poklesla, musíme čekat nějaké dopady. Firmy budou muset snížit výrobu, propouštět, některé nepřežijí.

Jsou bezpečné peníze v oblíbených penzijních fondech?
Penzijní připojištění patří k nejjistějším dlouhodobým investicím. Fondy jednak investují většinou velmi opatrně převážně do státních dluhopisů, a akcionáři fondů jsou silné tuzemské nebo zahraniční finanční skupiny. Především jsou ale fondy pod velmi přísným dohledem České národní banky a ministerstva financí.

270307:gallery:true:true

Kde jsou naše peníze opravdu stoprocentně bezpečné?
Stoprocentně nikde! Ani státem garantované jistoty totiž nemusí být při krachu státu jisté. Dokázal to nedávný případ Islandu, předtím Argentiny. Přesto není pravděpodobné, že by letos naše státní kasa zkrachovala, takže investice do státních dluhopisů a vklady v bankách kryté 100procentní státní pojistkou (s limitem 50 tisíc eur) jsou bezpečné.

Do jakých akcií investovat
Pokud nechcete obchodovat přes makléře, musíte mít hodně odvahy i hodně informací. Obecně se nyní mají za perspektivní firmy z oboru telekomunikací, potravinářského průmyslu a zemědělství, vodní infrastruktury a nakládání s odpady. Z regionálního hlediska je dobré vyhýbat se vysoce zadluženým zemím, např. Japonsku, Británii, Řecku nebo Argentině.

270302:gallery:true:true

Je rozumné se zadlužit?
Většina z nás nemá tak vysoké příjmy, aby si mohla pořídit dražší věci za hotové a tak na řadu přicházejí půjčky. V každém případě se pojistěte na 'neschopnost splácet'. Každý by si měl hlavně předem spočítat, kolik bude měsíčně splácet a porovnat to se svými příjmy. Nikdy si nepůjčujte u lichvářů s astronomickými úroky a neberte si nevýhodnou půjčku na krytí té předchozí.

Co dělat při ztrátě práce?
Hlavně nezmatkovat, nepropadat panice, život přece nekončí, i když je to hodně složitá situace. Je nutné zaregistrovat se na příslušném úřadu práce v místě trvalého bydliště, vyhledat zprostředkovatelské agentury, pročítat inzeráty s nabídkou volných míst, hledat na internetu. A samozřejmě oslovit všechny známé, kteří by mohli s hledáním nové práce pomoci.

Která odvětví jsou ze všech nejvíce ohrožena krachy?
V první řadě automobilky a následně firmy dodávající automobilkám jednotlivé součásti. Většina značek snižuje výrobu, přes Vánoce montážní linky stály úplně. Obecně pak krize postihne veškeré strojírenské firmy. Ohrožení prvního stupně se týká i skláren a keramiček. Krize postihne i firmy nabízející služby a aktivity pro volný čas.

Do čeho se teď nejspíše vyplatí investovat?
Za každé krize prý platí, že nejjistější je investovat do nemovitostí a drahých kovů. Zatímco nemovitosti odborníci doporučují, investici do drahých kovů zpochybňují. Očekávají pokles ceny. Velice výhodné je nakoupit 'papírově' ropu přes obchodníky s touto komoditou. Cena půjde po čase opět o hodně procent nahoru.

Co letos výrazně zdraží?
Přes nehoráznou a nepodloženou argumentaci energetických společností opět vzrostou ceny elektřiny. Někde až o 16,4 procenta. Opět podraží regulované nájmy (pokud se tak už nestalo k 1. lednu) a začnou se už blížit nájmům tržním. Výrazný pokles tržních nájmů se bohužel zatím nečeká. Na všem lze ovšem ušetřit.

Je výhodné si vzít hypotéku?
I v době krize je to pro většinu z nás jediná schůdná cesta k získání vlastního bydlení a na tom finanční a hospodářská krize nic nemění. Banky jsou ale nyní velmi obezřetné, komu a také kolik půjčí a musíte mít na splnění jejich požadavků dostatečný příjem. Opět si spočítejte, zda budete mít po zaplacení měsíční splátky na něco víc než jen na suchý chléb a vodu.

Hodně lidí je zaskočeno krizí, musela vůbec přijít?
Tahle krize, která započala v Americe a 'přelila se' do celého světa, je úplně normální a nutnou součastí ekonomického systému, ve kterém žijeme. To, že jsou lidé zaskočeni, vyplývá z toho, že doba růstu a prosperity byla dlouhá a na zlé časy a krize se už jaksi zapomnělo. Musíme bohužel počítat s tím, že krize přijdou i v budoucnu.

Je pravda, že akcie jsou už definitivně pasé?
Určitě ne. Odborníci ale předpokládají, že ta pravá chvíle pro jejich nákup nastane za dva tři měsíce, takovou dobu budou ještě stagnovat. Pak se očekává oživení. Investice do akcií ale vyžaduje hodně znalostí. Jeden burzián kdysi pronesl: "Buďte bázliví, když jsou ostatní nenasytní, a buďte nenasytní, když jsou ostatní plní strachu."

Budou se letos zvyšovat platy?
Ne, to je ve většině firem velmi nepravděpodobné. Podniky seškrtávají náklady a jít dnes za šéfem s požadavkem na zvýšení platu je považováno spíše za provokaci. Přesto jsou ale oblasti, kde se platy zvýší. Odbory v organizacích placených státem si určitě nějaké zvýšení pro zaměstnance vydupají. A na krizi by mohli vydělat i pojišťovací poradci nebo finanční makléři.

Kdy finanční krize skončí
To v tuto chvíli nelze s jistotou říci a analytici i politici jsou ve vyjádřeních velmi opatrní, aby nevzbudili falešné naděje. Předpokládá se ale, že na konci letošního roku už by mělo dojít k oživení celosvětové ekonomiky a v příštím roce už bude krize za námi. Což by ale také znamenalo, že některé produkty zase zdraží a budou stát stejně, jako třeba před rokem.

Co je výhodné nyní nakoupit?
Jednoduše řečeno, co zlevní. Současná tvrdá krize automobilového průmyslu už přinesla výrazné snížení cen aut. Prodejci domů a bytů se snaží držet ceny nových objektů, ale musí zlevnit, protože poptávka prudce klesla. Takže výhodná bude koupě bytu či domu. Naopak nelze doporučit prodej nemovitosti. Dolů půjdou ceny mnoha služeb i výrobků spojených s volným časem.